BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Rózsa Pál
Név: Rózsa Pál
Születési hely: Szombathely
Születési dátum: 1946
  Zeneszerző
 
 
1946. március 14-én született Szombathelyen. Családjával 3 éves korában költözött Kaposvárra, ott végezte általános és középiskolai tanulmányait. Zenét 6 éves korában kezdett tanulni, 8 évig hegedű-tanulmányokat folytatot. Ekkor érdeklődése a természettudományok felé fordult, és egyetemi tanulmányait - Moszkvában - vegyészmérnökként fejezte be.

1970-ben kapott diplomát, ezután az iparban, a külkereskedelemben és az Országos Tervhivatalnál dolgozott. Később a Zeneműkiadó reklám- és propaganda ügyintézője és korrektora, 1986-tól szabadfoglalkozású zeneszerző. Zeneszerzést - magánúton - Szokolay Sándor és Durkó Zsolt irányításával 5 és fél évig tanult. Első zeneszerzői sikerét 1982-ben egy dániai illetve venezuelai pályázat megnyerésével érte el, ezt követően számos pályázaton vett részt, és ennek során összesen 11 alkalommal ért még el 1., 2. vagy 3. helyezést illetve két alkalommal kapott különdíjat.Művei felölelik a zeneirodalom széles területeit; 5 opera, számos zenekari mű, kamaraművek, szólóhangszerekre írott darabok, dalok egy vagy több hangszer kíséretével, kórusok, egyházzenei kompozíciók mellett az utóbi években érdeklődése elsősorban a fúvószenekari művek és a fúvós kamarazene felé fordult.

Műveit előadták többek között Németországban, Olaszországban, Svédországban, Dániában, Franciaországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Kanadában, az USÁ-ban és Hong-Kongban (az ISCM Világzenei napokon). 6 szerzeménye jelent meg a HUNGAROTON, 1 a RADIOTON gondozásában hanglemezen, több művéből a Magyar Rádió felvételt készített.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Sokszínű Gyöngyszemek | Szervánszky Endre: Fuvolaverseny
Pesti Vigadó
A jövő zenéje | Kortárs kamarazene a BFZ Próbatermében
BFZ Próbaterem
Lemezajánló
További lemezek