Zenei könyvtár, online katalógus

Ez a BMC Magyar Zenei Információs Központ zenei könyvtárának online katalógusa. A kereső segítségével itt megtalálható minden olyan kotta, könyv vagy hangzó anyag, ami látogatóink számára kölcsönözhető vagy helyben megtekinthető.

 

Tisztelt Látogatóink!

Az alábbi időpontokban zártkörű rendezvényeket látunk vendégül, ezért könyvtárunk zárva tart:


- 2024. június 13. (csütörtök) - 13:00 - 16:30

- 2024. június 17. (hétfő) - 15:00 - 16:30


Nyári zárva tartás:

2024. július 1. - 2024. augusztus 1.


 

BMC Magyar Zenei
Információs Központ


Könyvtári gyűjtemény

A Budapest Music Center könyvtári állománya két nagy gyűjteményre és a BMC saját kollekciójára épül. A Magyar Zenei Tanács 1949-ben létrehozott zenei gyűjteménye, valamint az 1840-ben alapított Nemzeti Zenede (mai nevén Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) könyvtárának anyaga képezi a törzsanyagot. Az előbbi 2003-ban, az utóbbi 2006-ban került a BMC kezelésébe.

A könyvtár gyűjtőköre jellemzően a XX-XXI. századi, főként magyar szerzők munkásságára terjed ki. A teljes állomány mintegy 90.000 tételt tesz ki, amely 20.000 könyvet és folyóiratot, 11.000 hanglemezt (LP), 8.000 CD-t, DVD-t és Blu-ray lemezt, 800 kazettát és mintegy 50.000 kottát (hangszeres- és kórusmű) számlál. A gyűjtemény a beiratkozott tagok számára helybeni hozzáférést és kölcsönzést biztosít.

Könyvtárunk jelentős mértékben gyarapodik adományok, ajándékba kapott kották, könyvek és hanglemezek által. Legbőkezűbb támogatóink Földes Imre, Varga Bálint András, Peskó Zoltán, a Ránki család és a Goethe Intézet. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány már több mint 1600 tételt adományozott intézményünknek, köztük számos olyan partitúrát és CD-t is, amelyek Magyarországon kizárólag a BMC gyűjteményében találhatók meg.


Olvasóterem
Virtuális
túra

Készítette:
Benedek Gábor

2013-ban könyvtárunk új helyre költözött, március 25-től már a Budapest Music Center új, Mátyás utcai épületében fogadjuk látogatóinkat. A zenei információs központ és a könyvtár a ház Mátyás utcai oldalán kapott helyet, a gyűjtemény az olvasóteremmel, az irodákkal, a raktárral és a zenehallgató szobával együtt összesen 308 négyzetmétert foglal el.

A korábbinál jóval nagyobb alapterület lehetővé teszi, hogy a teljes állományt hozzáférhetővé tegyük az érdeklődők számára. Látogatóink kényelmét új számítógépek, szélessávú internet és Wi-Fi szolgálja, az audiovizuális élményekről pedig egy Avantgarde Acoustic SOLO hangrendszer és egy 240x180 cm-es képet vetítő projektor gondoskodik.

Könyvtárunk egy egyedülállóan értékes kollekcióval is gazdagodott: intézményünk zenehallgató szobájában került elhelyezésre Fülöp Péter 3500 CD-t, 800 LP-t, 200 DVD-t és Blu-ray discet tartalmazó, folyamatosan gyarapodó Mahler lemezgyűjteménye, valamint az 50 darabot számláló Kékszakállú-kollekció is.

 

Kölcsönzés

A könyvtár dokumentumai - a folyóiratok, a muzeális- és kóruskották kivételével - kölcsönözhetőek. A kölcsönzési idő 1 hónap, amely kérésre (telefonon és emailben is) meghosszabbítható. A kikölcsönzött dokumentumok nem másolhatók, és nem adhatók tovább.


Információs Szolgálat

Az érdeklődőknek információt szolgáltat a magyar klasszikus és kortárs zene területeiről (korszakokra, témákra, művekre, életrajzi adatokra stb. vonatkozóan), magyarországi és külföldi zenei eseményekről, fesztiválokról, versenyekről és kurzusokról. Az Információs Szolgálat telefonon (06 1 455 8071) és emailen (konyvtar@bmc.hu) is elérhető.

A beiratkozás és kölcsönzés díjtalan, az adatbázis és a multimédiatár használata ingyenes.

Nyitva tartás:
Hétfő-péntek 9.00-16.30

Cím:
1093 Budapest, Mátyás u. 8.


Letölthető dokumentumok