BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kocsis Zoltán
Név: Kocsis Zoltán
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1952
Hangszer: zongora/karmester
 
Budapest, 1952. május 30. - Budapest, 2016. november 6.

Zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, kétszeres Kossuth-díjas.

Ötéves korában kezdett zongorázni. 1963-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora és zeneszerzés szakos tanulója volt, majd 1968-ban felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Kadosa Pál és Rados Ferenc tanítványaként szerzett diplomát.

Nemzetközi karrierje 18 éves korában, a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult. Néhány év alatt szinte berobbant a nemzetközi zenei világba, számos meghívást kapott Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet meghatározó zenei központjaiba és fesztiváljaira. Közülük is a legjelentősebb Szvjatoszlav Richter invitálása franciaországi fesztiváljára, amelyet közös négykezes koncertek követtek. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, például a Berlini Filharmonikusokkal, a Royal Philharmonic Orchestrával, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral, a New York-i Filharmonikusokkal.

Rendszeres vendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak, koncertezett az Edinburgh-i, Párizsi, Tours-i, Luzerni, Salzburgi, Prágai és Mentoni Fesztiválon, olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matačić, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt, Michael Tilson Thomas vagy Lorin Maazel. 1987 óta karmesterként is fellép, és zongoraművészi pályája mellett komponál is. A kortárs zene kiemelkedő személyiségeivel folytatott termékeny együttműködését jelzi többek között Kurtág György több neki ajánlott művének világbemutatója.

A Denon, a Hungaroton, a Nippon Columbia, a Phonogram és a Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. Bartók zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral készült felvételeiért Edison-díjat kapott, Debussy-lemezét Gramophone-díjjal és az Év Hangszeres Felvétele díjjal ismerték el. Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar - irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára sor került.

Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban vett részt karmesterként és szólistaként kimagasló szakmai és közönségsikert arató körutakon, gyakran játszva Bartók, Debussy és Ravel zongoraműveiből készült átiratait is. 2006 decemberében Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a Hungaroton gondozásában megjelenő Bartók Új Sorozat, amelyből 2008. május végéig hat CD került a boltokba. Ezek közül többet rangos nemzetközi díjakkal (MIDEM Classical Award, Diapason d'Or, Pizzicato Supersonic-díj) ismertek el.

Kocsis Zoltán 2002-ben a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész muzsikusi tevékenységéért megkapta a művészeti érdemrend lovagi fokozatát (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres), 2004 januárjában pedig életműdíjat vehetett át a cannes-i Midemen. Munkásságát Magyarországon 1973-ban Liszt-díjjal, 1978-ban és 2005-ben Kossuth-díjjal, 1988-ban és 2006-ban Bartók-Pásztory-díjjal, 1989-ben A Magyar Művészetért Díjjal, 1991-ben Maecenas-díjjal ismerték el, 1984-ben Érdemes Művész, 1990-ben Kiváló Művész címet kapott. 2007. január 23-án az oktatási és kulturális miniszter "a magyar kultúra követe" címet adományozta Kocsis Zoltánnak.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek