BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Rolla János
Név: Rolla János
Születési hely: Kőtelek
Születési dátum: 1944
Hangszer: hegedű
Együttes: Liszt Ferenc Kamarazenekar (Franz Liszt Chamber Orchestra)
 
Hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja és koncertmestere. 1957 és 1962 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Zipernovszky Mária növendéke volt, 1969-ben Kovács Dénes tanítványaként szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

1969-ben a Magyar Rádió Hegedűversenyén III. díjat nyert. 1967-től 1974-ig tagja volt a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának. A világ koncerttermeiben elsősorban kamaramuzsikusként vált híressé, partnerei között szerepelt Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Alexander Schneider, Henryk Szeryng és Vásáry Tamás. Alapító tagként részt vett a Liszt Ferenc Kamarazenekar létrehozásában, 1963 óta koncertmestere, 1979 óta művészeti vezetője az együttesnek.

A Zempléni Művészeti Napok alapítója. A 2007. november 14-én adott jótékonysági koncerten, melyet a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre alapításának 10. évfordulója és a Zeneakadémia 132. születésnapja alkalmából adott az együttes, Batta András, az intézmény rektora ünnepélyes keretek között a "Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára" rangot adományozta Rolla Jánosnak. 2008-tól három éven át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője, 2017 őszétől oktatója. 2010-től a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője.

A magyar zenei kultúra hazai és külföldi megismertetésében szerzett érdemei elismeréseként 1981-ben Érdemes Művész címet, 1985-ben pedig Kossuth-díjat kapott. A francia kormány 1991-ben a művészetek kategóriában a Becsületrend Lovagja címmel, 1994-ben Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki. 1996 augusztusa óta Sárospatak díszpolgára. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2006 januárjában a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját, 2015-ben pedig a Weiner Leó-díjat vehette át. 2011 novembere óta a Hazám-díj tulajdonosa, melyet a XXI. Század Társaság értékőrző és értékteremtő életművek elismeréséül ad.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek