BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Schiff András
Név: Schiff András
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1953
Hangszer: zongora
Link: www.kirshbaumassociates.com/artist.php?id=andrasschiff&aview=bio
 
1953. december 21. Budapest

Világhírű zongoraművész és karmester, J. S. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Debussy, Dvořák, Janáček és Bartók műveinek egyik legkiválóbb előadója. A világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozik együtt, napjainkban többnyire szólistaként és karmesterként lép fel.

Zenei tanulmányait ötéves korában kezdte Vadász Erzsébet irányításával. 1968 és 1975 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc növendéke volt, Londonban George Malcolm mellett tanult. Pályafutása kezdetén több nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt: 1973-ban a budapesti Weiner Leó Szonátaversenyen (Szenthelyi Miklóssal) első, 1974-ben a moszkvai Csajkovszkij versenyen negyedik, 1975-ben a Leedsi Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik díjat nyert.

Zongoraművészi pályájának fontos állomásait jelentik azok a szólóestek és koncertsorozatok, melyeken J. S. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Debussy, Ravel és Bartók műveit adja elő. 2004-ben indította el azt a sorozatot, melyen Beethoven harminckét zongoraszonátáját hallhattuk tőle a művek keletkezésének sorrendjében. (A Beethoven ciklust a 2007-2008-as szezonban az Egyesült Államokban is megismételte.) A 2003-2004-es évadban Schiff megszólaltatta Beethoven összes zongoraversenyét karmesterként és szólistaként a Fesztiválzenekar budapesti koncertsorozatában.

Schiff András gyermekkora óta szívesen játszik kamarazenét, partnerei között olyan neves előadókat találunk, mint Gidon Kremer, Yuuko Shiokawa, Dietrich Fischer-Dieskau, Heinz Holliger, Peter Serkin, Peter Schreier, Perényi Miklós, Robert Holl és Cecilia Bartoli. A 90-es évek vége óta karmesterként is aktív, rendszeresen koncertezik a londoni Philharmonia Orchestrával, az Európai Kamarazenekarral, a Staatskapelle Dresden-nel, a Birminghami Szimfonikus Zenekarral, a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekarral és a Philadelphiai Szimfonikus Zenekarral.

1999-ben megalapította saját kamarazenekarát, a Capella Andrea Barcát, mely nemzetközileg ismert szólistákból és kamaramuzsikusokból áll. Az együttessel egy hét éves sorozat keretében előadta Mozart összes zongoraversenyét Salzburgban, a Mozartwoche keretében. A 2005-2006-os és a 2006-2007-es szezonban nagy sikerrel turnéztak az Egyesült Államokban, felléptek a Carnegie Hallban és az Alice Tully Hallban, a Mozart halálának 250. évfordulójára rendezett hangversenyen.

2000-ben, a Bach-évben számos szólókoncertet adott, és vezényelte a Máté-passiót. 2001-ben koncertszerű előadásban Mozart Cosi fan tutte című operáját adta elő Vicenzában és az Edinburgh-i Fesztiválon. A Philharmonia Orchestra élén 2004 tavaszán Bach H-moll miséjét vezényelte Londonban, 2005 júniusában ugyanitt Haydn Teremtését dirigálta.

Lemezre vette J. S. Bach, Mozart, Schubert és Janáček szinte összes zongoraművét, Beethoven öt zongoraversenyét és 32 szonátáját, emellett Händel, Haydn, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Reger, Smetana, Bartók és Veress Sándor kompozícióit. Több albuma is rangos elismerésben részesült, kétszert nyert Grammy-díjat, első alkalommal Bach Angol szvitjeinek előadásáért a Legjobb hangszeres szólista kategóriában, másodszor Schubert Schwanengesang című dalciklusának Peter Schreierrel közösen készített felvételéért a Legjobb vokális album kategóriában. Beethoven szonátáiból készített összkiadásának második részét A legjobb klasszikus album kategóriában jelölték Grammy-díjra.

1989 és 1998 között művészeti vezetője volt a Salzburg közelében megrendezett egyhetes Musiktage Mondsee kamarazenei fesztiválnak. Jelenleg is művészeti vezetője a Svájcban Heinz Holligerrel 1995-ben közösen alapított Ittinger Pfingstkonzerte fesztiválnak. 1998-tól a Vicenzai Teatro Olimpicóban Hommage to Palladio címmel hirdetett koncertsorozatokat. 2004 és 2007 között a németországi Kunstfest Weimar vendégművésze volt.

Schiff András pályája során számos elismerésben részesült, 1977-ben Liszt-díjat, 1991-ben Bartók-Pásztory-díjat, 1994-ben a düsseldorfi Robert Schuman Intézettől Claudio Arrau Emlékérmet, 1996-ban Kossuth-díjat, 1997-ben Koppenhágában Leonie Sonnings Zenei Díjat, 2003-ban Vicenzában Palladio d'Oro díjat és a Brémai Zenei Díjat, 2007-ben az olasz Premio della critica musicale Franco Abbiati díjat, és a Royal Academy of Music és a Kohn Alapítvány Bach Díját kapta. 2006-ban a bonni Beethoven Ház tiszteletbeli tagja lett.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek