BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Dohnányi Ernő
Név: Dohnányi Ernő
Születési hely: Pozsony (Bratislava)
Születési dátum: 1877
  Zeneszerző
 
 
1877. július 27., Pozsony - 1960. február 9., New York

Dohnányi már hétéves korában komponált, zenei képzését csellista édesapja kezdte el. 1886-tól a pozsonyi Katolikus Főgimnáziumba járt, a gimnázium zenekarában hegedült, a templomban orgonált és énekelt a templomi kórusban, valamint rendszeresen komponált. 16 évesen komponistaként mutatkozik be Bécsben zongoranégyesével. Érettségi után Budapesten, a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, közben megírta c-moll zongoraötösét, amellyel Brahms elismerését is kivívta.

Zongoraművészi képességeit a világhírű Liszt-tanítvány Eugen d'Albertnél fejlesztette tovább, majd hosszabb külföldi, tengerentúli koncertkörútra indult. Zenei memóriája páratlan és legendás volt, mindig kotta nélkül játszott. 1905-ben a nagyhírű berlini Zeneakadémia meghívja professzornak. Több mint 10 év után tér vissza Magyarországra. Itthon rövidesen a zenei élet központi tekintélye lesz. 1919-től 1944-ig a Budapesti Filharmóniai Társaság elnökkarnagya, 1928-1943 között a Zeneakadémia tanára, majd igazgatója, 1931-től 1944-ig a Magyar Rádió főzeneigazgatója, és sikeres zongoraművész.

Operáit - A vajda tornya, Simona néni, A tenor -, balettjét - Pierette fátyla - itthon és külföldön egyaránt bemutatták. Sokat tett kortársai, különösen Bartók és Kodály műveinek megszólaltatásáért, népszerűsítéséért. Tanári, előadóművészi munkássága közben is sokat komponált szimfonikus és kamaraműveket.

1944-ben elhagyta Magyarországot, az USA-ba emigrált, ahol 1949-től a tallahassei Florida Egyetem tanára. Előadói tevékenységét még 80 évesen is folytatta.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
V. Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét
SIGIL Galéria és Kávézó
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Nyáresti varázs - A Capella Silentium évadzáró koncertje
Evangélikus Nagytemplom
Lemezajánló
További lemezek