BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Dohnányi Ernő
Név: Dohnányi Ernő
Születési hely: Pozsony (Bratislava)
Születési dátum: 1877
  Zeneszerző
 
 
1877. július 27., Pozsony - 1960. február 9., New York

Dohnányi már hétéves korában komponált, zenei képzését csellista édesapja kezdte el. 1886-tól a pozsonyi Katolikus Főgimnáziumba járt, a gimnázium zenekarában hegedült, a templomban orgonált és énekelt a templomi kórusban, valamint rendszeresen komponált. 16 évesen komponistaként mutatkozik be Bécsben zongoranégyesével. Érettségi után Budapesten, a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, közben megírta c-moll zongoraötösét, amellyel Brahms elismerését is kivívta.

Zongoraművészi képességeit a világhírű Liszt-tanítvány Eugen d'Albertnél fejlesztette tovább, majd hosszabb külföldi, tengerentúli koncertkörútra indult. Zenei memóriája páratlan és legendás volt, mindig kotta nélkül játszott. 1905-ben a nagyhírű berlini Zeneakadémia meghívja professzornak. Több mint 10 év után tér vissza Magyarországra. Itthon rövidesen a zenei élet központi tekintélye lesz. 1919-től 1944-ig a Budapesti Filharmóniai Társaság elnökkarnagya, 1928-1943 között a Zeneakadémia tanára, majd igazgatója, 1931-től 1944-ig a Magyar Rádió főzeneigazgatója, és sikeres zongoraművész.

Operáit - A vajda tornya, Simona néni, A tenor -, balettjét - Pierette fátyla - itthon és külföldön egyaránt bemutatták. Sokat tett kortársai, különösen Bartók és Kodály műveinek megszólaltatásáért, népszerűsítéséért. Tanári, előadóművészi munkássága közben is sokat komponált szimfonikus és kamaraműveket.

1944-ben elhagyta Magyarországot, az USA-ba emigrált, ahol 1949-től a tallahassei Florida Egyetem tanára. Előadói tevékenységét még 80 évesen is folytatta.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek