BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Zombola Péter
Név: Zombola Péter
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1983
  Zeneszerző
Link: www.peterzombola.com/hu/
 
 
Zenei tanulmányait hatéves korában kezdte, zongorázni és klarinétozni tanult. 1997-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szolfézst és zeneszerzést hallgatott Kocsár Miklós és Csemiczky Miklós növendékeként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Jeney Zoltán és Orbán György
tanítványa volt. 2006-ban kapta meg kitüntetéses zeneszerző diplomáját, egy évvel később pedig
ugyancsak kitüntetéssel a zeneelmélet tanári oklevelet. 2006 és 2009 között a Zeneakadémia
Doktoriskolájának doktorandusz hallgatója, doktori fokozatát 2010-ben szerezte meg. Habilitációját
is itt szerzi meg 2018-ban.

Részt vett a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumon (2002), Nemzetközi Nyári Akadémia, Bécs – Prága – Budapest kurzusán (2004), az Ostrava Days 2005 New Music fesztiválon (Christian Wolff, Alvin Lucier, Louis Andriessen, Phill Niblock, Nagy Zsolt, Petr Kotik táraságában), valamint 2006-ban a Gaudeamus Music Week rendezvényen Amszterdamban.

1999-ben megnyerte a Kodály Zoltán VI. Országos Szolfézsversenyt, 2001-ben második helyezést ért el a Bartók Béla Ifjúsági Zeneszerzőversenyen. 2003 nyarán II. zeneszerzői díjat nyert a Semmeringi Nemzetközi Nyári Akadémián, 2004-ben ugyancsak II. díjat a Zeneakadémia Zeneszerző versenyén, a 2004 őszén megrendezett Vántus István Zeneszerzőversenyen szintén II. díjjal jutalmazták. Három ízben is megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kodály Zoltán Alkotóművészeti Ösztöndíját, 2009-ben az UMZF zeneszerző versenyének III. díját és két különdíját, 2011-ben pedig a Vántus István Zeneszerzőverseny I. díját nyerte el.

2012-ben Junior Prima díjjal tüntették ki. 2013-ban Requiem c. oratóriumáért megkapta az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Év Zeneműve díját. 2015-ben megkapta az Erkel Ferenc-díjat, 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia MAB díját. 2020-ban az EKE Tudományos Publikációs díját kapta meg, valamint zeneszerzői munkásságáért Bartók-Pásztory díjban részesült.

2004-2013 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem Készségfejlesztő tanszékének tanára, 2012-2017 között a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek művészeti vezetője és irodavezetője. 2009- től az Eszterházi Károly Egyetem Ének-zene tanszékének egyetemi docense, 2018-tól pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi docense.

Számos művét mutatták be a legrangosabb magyar (pl. Korunk Zenéje, a Budapesti Tavaszi, illetve Őszi Fesztivál, a Mini Fesztivál) és nemetközi fesztiválokon, kortárszenei és kortárs művészeti kurzusok állandó résztvevője, filmzenéket ír magyar és külföldi filmekhez, emelett színházi zenét, reklámzenét és egyéb alkalmazott zenéket is komponál, valamint szakmai szervezetek aktív tagja.

Felvételt készített a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, illetve Énekkarával.

Mind alkotói, mind pedagógiai munkássága során különösen fontosnak tartja a fiatalabb generáció érdekeltté tételét s nemcsak értelmi, de érzelmi bevonását a zeneirodalom kincseinek megismerésébe, interdiszciplináris egyetemi előadások meghirdetésével a zene és társművészetek közötti hídépítést. Alkotói munkássága fókuszpontjában a kórusművek, zenekari művek és oratórikus/színpadi művek állnak. Utóbbiak közül kiemelkedik a 2012-ben bemutatott Requiem, a 2015-ös Passio, valamint a 2019-es Echo opera.

Díjak, kitüntetések:
1999 Robitsek Péter Emlékdíj
2001 Robitsek Péter Emlékdíj
2012 Junior Prima díj
2013 Év Zeneműve (Requiem - Artisjus)
2015 Erkel Ferenc-díj
2017 MTA MAB díj
2020 EKE Tudományos Publikációs díj
2020 Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek