BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lajtha László
Név: Lajtha László
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1892
  Zeneszerző
Link: www.lajtha.hu
 
 
1892.június 30. Budapest - 1963.február 16. Budapest

Lajtha László, a XX. század első felének egyik legnagyobb zeneszerzője oklevelét a budapesti Zeneakadémián szerezte meg Herzfeld Viktor növendékeként. Zenei tudását előbb Lipcsében és Genfben tökéletesítette, majd 1914-ig minden évben hat hónapot töltött Párizsban, ahol Vincent d´Indy nemcsak tanította, hanem a párizsi zenei életbe is bevezette. A Párizsban eltöltött időszak, a párizsi művészélet számos képviselőjével kötött barátság meghatározó volt Lajtha zeneszerzői nyelvezetének kialakulásában. Népzenegyűjtő tevékenységét az 1910-es évek elején kezdte meg. Az I. világháború négy évét frontszolgálatban, tüzértisztként töltötte el. 1919-ben kinevezték a budapesti Nemzeti Zenede tanárává. 1928-tól a Népszövetség Comission Internationale des Arts et Traditions Populaires nevű nemzetközi népzenei bizottságának volt tagja, majd a Comission des Arts et Lettres-nek (Művészeti és Irodalmi Bizottság), egészen a II. világháború kitöréséig.

Igazgatósági tagja volt a Londonban székelő népzenei tanácsnak, az International Folk Music Councilnak is. 1930-ban kötötte meg az első szerződést a párizsi Leduc céggel, amely 1948-tól állandó kiadója lett. 1930-ban III. vonósnégyeséért Coolidge-díjat kapott, és ez a siker jelentette nemzetközi hírnevének kezdetét. A II. világháború után a Magyar Rádió zeneigazgatója, a Néprajzi Múzeum és a Nemzeti Zenede igazgatója lett. 1947-ben egy évre Londonba utazott, hogy ott filmzenét komponáljon. Hazaérkezése után - politikai okok miatt - állásait elvesztette.

1951-ben a népzenekutatásban kifejtett tevékenységéért Kossuth-díjat kapott. 1955-ben a Francia Szépművészeti Akadémia levelező tagjává választotta. 1963. február 16-án Budapesten halt meg.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek