BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lendvay Kamilló
Név: Lendvay Kamilló
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1928
  Zeneszerző
 
 
Budapest, 1928. december 28. - Budapest, 2016. november 30.

Kossuth-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Rádió lektora.

Zenei tanulmányait Varró Margit zongoratanárnőnél kezdte. Egy évvel később a Fodor Zeneiskolában került, 1938-ig Kámán György tanítványa volt. 1949-ben nyert felvételt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Viski János növendéke lett, diplomáját 1957-ben szerezte. Két évig Somogyi László volt a mestere. Ezekben az években írta a Triószerenádot, a Rapszódiát hegedűre és zongorára, 1955-ben Vonóstrióját. 1957-ben a Szegedi Operában karmester, korrepetítor és karigazgató, ekkor került szoros kapcsolatba a vokális zenével. 1960-ban mutatták be Concertino-ját, mely az 50-es évek magyar versenyműirodalmának kiemelkedő alkotása lett.

1960 és 1966 között az Állami Bábszínház zenei vezetője, 1966-tól 1968-ig a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének művészeti vezetője lett. Az 1970-es években írta Orogenesis oratóriumát, majd a Pro Libertate kantátát. Ezt követte a Thomas Mann József és testvérei regényéből idézett Jelenetek kantáta (1978-81). 1972-ben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneelmélet tanára. 1976-tól 1992-ig ugyanitt tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. A Magyar Televízió megrendelésére két operát írt: A bűvös szék című egyfelvonásost 1972-ben, majd a Jean-Paul Sartre drámájából készült A tisztességtudó utcalány című operát 1978-ban. Mindkettőt szinpadon is bemutatták Görlitzben illetve Párizsban.

A párizsi Festival d'Art Sacre felkérésére írt Via crucis-t az Eglise de la Trinité katedrálisban 1989-ben mutatták be, majd ugyancsak Párizsban hangzott el először a Forum des Orgue fesztiválon a Stabat Mater. Lendvay életművében kiemelkedőek szimfonikus művei, így a 10 versenymű, kamarazenéje, hangszeres szólóművei. Kompozícióit gyakran játsszák az Egyesült Államokban, Európa koncerttermeiben és az ázsiai országokban. A Pezzo Concertato per Violoncello ed Orchestra (csellóversenye) a Trieszti Nemzetközi Zeneszerző Versenyen nyert díjat, A tisztességtudó utcalány című opera lemezfelvétele 1979-ben elnyerte a párizsi Grand Prix International du Disque Lyrique kitüntetést.

Lendvay Kamilló zeneszerzői munkásságának elismeréseképpen 1962-ben, 1964-ben és 1978-ban Erkel Ferenc-díjat, 1981-ben Érdemes Művész címet, 1989-ben és 2005-ben Bartók-Pásztory-díjat, 1996-ban Kiváló Művész címet, 1998-ban Ezüst Toll díjat és Kossuth-díjat, 2003-ban Artisjus Zenei Díjat kapott.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek