Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Fábián Julianna


ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1980
Együttes
Weboldal

 
Fábián Julianna 1980. július 9-én született Budapesten. Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a jazzének alapjait, tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak.

Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, melynek jelenleg (2006) végzős hallgatója, Berki Tamás tanítványaként. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedően fejlett a stílusérzéke és improvizatív készsége.

Számos formáció tagja. Saját jazz kvartettje, a Just In Time több, mint egy éve van jelen a hazai jazz életben és ad koncerteket klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub, valamint az A38 színpadán, ahol legutóbb a blues legenda, Roben Ford előzenekaraként. A kvartett egyediségét - zenei sokszínűsége mellett - a saját szerzemények, a bensőséges légkör és finom játékmód adja. A formáció meghívására az együtteshez időnként olyan neves vendégművészek is csatlakoznak, mint Fekete-Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs vagy Oláh Szabolcs.

Fábián Julianna további két állandó zenekarnak is tagja. Egy elektronikus nu-jazz - drum and bass formáció, a Barabás Lőrinc Eklektric (B.L.E.) énekesnője, amely a jazz alapjain nyugvó, színvonalas, de sokak által szerethető, modern zenét játszó együttes. A B.L.E. viszonylag rövid fennállása ellenére a hazai klubélet egyik legígéretesebb elektronikus együttese, számos fellépéssel a háta mögött, többek közt az A38 B-Connected fesztiválján. Tagja továbbá a Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt jazzénekesnőből és öttagú zenekarukból álló, új formációnak is, amely a hazai jazz elit számos énekesnő-kiválóságát kívánja egyesíteni. Az együttes célja, hogy az egyéni stílusjegyek megtartása mellett harmonikus együttműködést és együtt-hangzást tudjon megvalósítani a különböző zenei egyéniségek közt.

Mindezek mellett az énekesnő rendszeres vendége a Gyárfás István Triónak, a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt már Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, valamint a közelmúltban adott önálló estet Berlin egyik patinás jazzklubjában.

Saját lemeze egyelőre nem jelent meg, de hallható a Gyárfás István Trió és Deseő Csaba közös albumán (Tale, 2003), valamint az Erik Sumo Band lemezén (My rocky mountain, 2005). Számos művész volt nagy hatással a zenéhez való viszonyára és munkásságára, a jazz énekesek közül a legfontosabbak: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Tuck and Patti, Elaine Elias és Kurt Elling.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2004 Mese
(Tale)
Magánkiadás Drum Art 2003/1
2006 Old Amsterdam Magánkiadás STS-CD-044
2007 Ladal Magánkiadás
2007 Famous Magánkiadás