Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bede Péter


szaxofon, szaxofon - tenor, furulya, szaxofon - szoprán

Születési hely
Születési dátum
1981
Együttes

 
Zeneiskolában kezdett klarinétozni, majd hat év után, 17 évesen Dresch Mihály hatására váltott szaxofonra. Dreschnek meghatározó szerepe van abban, hogy komolyzenei tanulmányait követően Bede érdeklődése a jazz és a népzene felé fordult - tőle kapta első furulyáját is, melyen először gyimesi zenét tanult. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának hallgatója.

Számos magyar és nemzetközi fesztiválon szerepelt, valamint fellépett klubokban, rádió és televízió műsorokban. Játékát meghatározza a jazz és a komolyzene is, de muzsikájára a legnagyobb hatást a népzene gyakorolta. Három esztendeje minden évben részt vesz a moldvai és a gyimesi népzenei táborokban, ahol alkalma van eredeti népzenészektől tanulni.

Játszott többek között a Besh o droM zenekarban (2000-2001), jelenleg pedig vezetője a Fanfara Complexa formációnak, tagja a Kardos Négyes és a Tűzkő Septet együtteseknek, valamint együtt muzsikál a kiváló furulyás Kerényi Róberttel a Szigony és barátai együttesben. Zenélt Pintér Béla „Anyám orra” c. darabjában, és részt vett különböző táncszínházi produkciókban; aktív táncházi zenész.

Két hónapos korától aktív résztvevője az 1978 óta működő augusztus 20-án megrendezett Kisörspusztai Jazz Fesztiválnak, ahol Dresch Mihályt is megismerte. Négy esztendeje állandó vendége a Győri Média Wave-nek. Jelenleg Balogk Kálmán Magony nevű zenekarában és Párniczky András klezmer-jazz együttesében, a Nigunban szaxofonozik.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
GyőrFree Műhely a MU Színházban Harmónia Produkció HCD 233
2002 Tűzkő Csaba Septet: Zengő kő
(Clangorous Stone)
KCG Records KCG 010
2003 Tűzkő Csaba Septet: Tavaszköszöntő
(Greeting of Spring)
KCG Records 9S 0405
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2010 Szilárd Mezei Szabad Quartet: Februári Fadöntés NoBusiness Records NBLP 28
2010 Délibáb Periferic Records NRR 086
2012 Szilárd Mezei Vocal Ensemble - Fújj szél, Zenta, visszhangozz szél
(Szilárd Mezei Vocal Ensemble - Blow Wind Zenta, Echo Wind!)
Not Two Records MW 883-2
2013 Karszt
(Karszt)
Slam SLAMCD 550
2016 Less is more - Lim Lom (Live Works 2012-2015 Budapest) PrePost Records PPR001
2016 Nigun - Live Inem Sargfabrik Fonó Records FA 387-2
2018 Párniczky Quartet: Bartók Electrified BMC Records BMC CD 260