Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Nigun


Zenekar, kórus, együttes

 
A Nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben.

A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz- körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és kiadója, a Tzadik köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak.

Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a Jiddis és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál. A Nigun mindig áthágta a műfaji határokat. Leginkább a klez-jazz írja le, milyen irányba is tájékozódnak.

A Nigun rendszeresen alkot közösen vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik címmel). A Nigun tavaly a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio) vendégszereplésével lépett fel a Művészetek Palotájában, két tagjuk ugyanott részt vett John Zorn Cobra című darabjának előadásában, a szerző irányításával.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2003 Nigun: KlezJazz Etnofon Records ER-CD 59 Saját
2004 Nigun: Standard Etnofon Records ER-CD 067 Saját
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2006 Nigun: Bale Kulturnik Etnofon Records ER-CD 090 Saját