Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Birta Miklós


gitár


 
10 évesen kezdett gitározni, tanulmányait klasszikus és spanyol zenével kezdi. Három év múlva, 1983-ban áll először színpadon, már saját szerzeményeivel.
1986-87-ben budapesti tehetségkutatóversenyeken döntős volt (Almássy téri Szabadidő Központ, Kőbányai Pataki I. Műv.Ház).

1990-től kezdődően színházakban is játszik: első munkája a Nemzetiben az "Egy szerelem három éjszakája", de azóta a budapesti Radnóti Színházban, az Operett Színházban, a Várszínházban , Ódry Színpadon, a Ferencvárosi Nyári Szabadtéri Színpadon, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a győri Nemzeti Színházban (Marat halála - ezzel Karlsruhe-ban is fellépett), az Anconai szerelmesek-ben, a La Mancha lovagjá-ban, a Hair-ben, a Vad nők-ben és még sok más darabban.

Filmzenék zenei felvételein is szerepel: az Ámbár Tanár Úr c. filmben és Másik János filmmunkáiban. Másik János underground zenekarában is szerepel (pl. a kapolcsi fesztiválon 2001-től kezdődően).

A popzenei produkciókban is részt vett: Padödö, Hevesi Tamás, Levi-T, Hernádi Judit (lemezfelvétel), Karácsony János (James project), Solti János (Unga-Bunga), Somló Tamás (Filmzene), Tátrai Tibor, Alapi István (EDDA).
Az utóbbi két gitárművésszel mesterkurzust adott 1999-ben.

Kortárs zenében is szerepelt 1999-ben a Zeneakadémián és az egri Sportcsarnokban az African Sanctus-al, Binder Károly oldalán.

1990-től kezdődően kezd tanítani, először magánúton, majd 1992-től a pomázi zeneiskolában, majd a MATÁV Erkel Ferenc Zeneiskolában a budapesti Benczúr utcában.

2000-től Székesfehérváron a Dr. Lauschmann Gyula Jazzszakközépiskolában jazzgitárt, jazz-zeneelméletet, improvizációs gyakorlatot és hangszerismeretet tanít. A tanítással töltött évek alatt elkészül saját improvizációs iskolája (kotta+CD) elsősorban gitárosok számára, és a gitár-etűd olvasógyakorlat valamint a guitarchord�s method iskolája.

Olyan neves zenészekkel lépett fel, mint Dave Samuels (USA), Mike Stern(USA), Paco Sery (F), Eric Marienthal(USA), Steve Logan(USA), Bernard Maseli(PL), Krzisztof Zawadzky(PL), Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Vasvári Pál, Frankie Látó, Csepregi Gyula, Kőszegi Imre, Binder Károly, Nagy János, Coolactive zenekar, Zsemlye "Zsömi" Sándor..

Koncertezett az USA-ban, Lengyelországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában, Olaszországban és Ukrajnában.

1998-ban megjelent első önálló lemeze NEXT GENERATION címmel.
1999-ben írta meg Creed címmel (angol nyelven) az első magyar evangélizációs funky lemezt, amin a magyar jazz-zenei élet legjobbjai szerepelnek. Ezzel a projectel és családjával New York-ba, ahol egy évet töltöttek.

1999-ben Manhattanben blues és funky zenekarokban játszik pl. a Bleecker streeten az Elbow room-ban.

Hazatérése után nemsokkal zenekara trióról quartettre bővül, nevük: Birta Life Pictures. Új lemezüket 2003 nyarán rögzítették (Szabó Dániel - zongora, Szendőfi Péter - dob, Mits Gergő - basszusgitár, Birta Miklós-gitár) ami, 2004 őszén jelent meg �Hey Kids!� címmel.

2022-ben Artisjus Pedagógusi Díjban részesült.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2002 Polish-Hungarian Connection Magánkiadás
2004 Vasvári Pál: Night Runner Brüll Note Records BN 0401
2004 Hey Kids! KCG Records KCG 012
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2009 Columbus Jazz Nights Vol.1 - Live At The Columbus Jazz Ship Hunnia Records HRCD 922
2009 Gyula Csepregi, Pál Vasvári: In Line 2009 EMI 6866312