Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Budapest Jazz Orchestra


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1998
E-mail
Weboldal
Telefon
+36 (1) 210 0000/184
További elérhetőség
Postacím: 1034 Budapest, Szomolnok u. 6.

 
A Budapest Jazz Orchestra 1998-ban alakult Magyarország egyetlen professzionális big bandjeként. A zenekar a tradicionális big band felállást követi: 5 szaxofon (2 tenorszaxofon, 2 altszaxofon, 1 baritonszaxofon), 4 posan (3 harsona, 1 basszus harsona), 4 trombita, valamint a zongorából, bőgőből és dobból álló ritmusszekció.

A Budapest Jazz Orchestra célja minél szélesebb réteghez eljuttatni a big band zenét, ezért repertoárjukban éppúgy helyet kapnak a műfajt népszerűsítő, közismert, könnyen befogadható darabok, mint a nehezebben érthetőek. Ilyen módon közönségüket tudatosan próbálják befolyásolni, megismertetni őket a műfaj olyan oldalával is, amit más környezetben hallgatva kevésbé tudnának befogadni. Ezért a zenekar szokatlanul nagy repertoárral rendelkezik, melynek folyamatos bővítését fontos feladatuknak tekintik.
A repertoár átfogja a big band történelem egészét: Duke Ellington korai kompozícióitól Benny Goodman, Glenn Miller és a big band korszak többi szerzőjének művein át egészen az olyan kortárs zeneszerzők darabjaiig, mint Thad Jones vagy Charles Mingus. A Budapest Jazz Orchestra így különböző elvárásoknak is meg tud felelni - legyen szó könnyed szórakozásról, tánczenéről vagy koncerttermi zenéről.

2001-ben jelent meg első albumuk Budapest Jazz Suite címmel (BMC Records), amelyen vendégszólistájuk Butch Lacy volt. 2002-ben Big band legendák című dupla CD-jükkel foglalták össze a big band történetének fontos állomásait, majd 2003-ban ismét a BMC Recordsnál jelentették meg Human Circle - A vándor című lemezüket, melyen Fekete-Kovács Kornél nagyívű szerzeménye hallható, a vendégszólista pedig a világhírű szaxofonos, Dave Liebman. 2003 októberében a kiváló dobossal, Peter Erskine-nel adtak nagy sikerű koncertet. 2004-ben Eötvös Péter Paris Dakar című kompozícióját adták elő a Cannes-i MIDEM-en. Eötvös a darabot Gőz Lászlónak ajánlotta: a harsonaszólót is ő játszotta a Cannes-i fellépés alkalmával.

2005 októberében Fekete-Kovács Kornél távozott a zenekar éléröl, az együttes művészeti vezetője Elek István lett.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Budapest Jazz Orchestra: Budapest Jazz Suite BMC Records BMC CD 065 Saját
2002 Budapest Jazz Orchestra: Big Band Legendák
(Big Band Legends)
Magánkiadás Saját
2 CD
2003 Budapest Jazz Orchestra with Dave Liebman: Human Circle - The Wayfarer BMC Records BMC CD 088 Saját
2004 Eötvös Péter: Snatches
(Péter Eötvös: Snatches)
BMC Records BMC CD 097
2005 Örömkoncert 2005
(Concert of Joy 2005)
Magánkiadás DVD - Not for sale
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD