Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Yengibarjan David


harmonika

Születési hely
Jereván (Örményország)
Születési dátum
1976
Együttes

 
A jereváni zeneiskolában kezdte harmonika-tanulmányait, majd 1995-től Magyarországon képezte tovább magát.

Fellépett több színházi produkcióban. Muzsikált Lukáts Andor Portugál című filmjében, Joye Sergent Bűn és bűnhődésében. A Holstein Lovers című filmben - amelynek zenéjét Snétberger Ferenc szerezte - együtt játszott Snétberger Ferenccel és a kitűnő nagybőgőssel, Barcza Horváth Józseffel, akivel itt alapozta meg azóta is tartó mély emberi és szakmai barátságát. Zeneszerzője volt Farkas György: Vérvonal, Fésüs András: Street, Heart, Beat, Szőke András: Három című filmjeinek. Monori Andrással közösen szerezték a Magyar Éva által rendezett A nagy hű ha című színdarab zenéjét.

Fellépésein részben saját szerzeményeit játssza, ami az örmény népzene, az argentin tangó, illetve Astor Piazzolla zenei világának ötvözésére tesz kísérletet. De játszott számos jazz- és folkformációban is.

Több külföldi meghívásnak tett eleget. Hallhatta a közönség egyebek közt Párizsban, Londonban, Amszterdamban, a Terschelling-szigeten, Bécsben, az Edinburgh-i Színházi és Zenei Fesztiválon. Budapesten fellépett egyebek mellett a Fonóban, a Merlin Színházban, a Trafóban, a Szkéné Színházban, a Vistában és a Matáv Zeneházban.

2001-ben Prágában az Archa Divadlo-ban Snétberger Ferenc és Barcza Horváth József társaságában lépett fel a Khamaro Roma fesztiválon, szólóban vendégszerepelt egy Milos Forman fiai által rendezett színdarbban. Fellépett Marozsán Erika (ének) és Lázár Zsigmond (hegedű) társaságában a Gloomy Sunday (azaz a Szomorú vasárnap) című film tiszteletére rendezett fesztiválon Kölnben a Flora kastélyban.

1999-ben alakította meg a nevét viselő triót, arra törekedve, hogy ötvözze az argentin tangó, az azt megújító Astor Piazzolla és a különféle népzenék világát. A trió több személyi átalakulást követően Barcza Horváth József bőgőssel és Juhász Gábor gitárossal vette fel első lemezét. 2002-től a trióban David Yengibarjan új társai bőgőn Egri János, gitáron pedig Botos József.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Trio Yengibarjan: Tango Passion BMC Records BMC CD 051 Saját
2002 Balázs Elemér Group: Around The World BMC Records BMC CD 064
2003 Yengibarjan, David - London, Frank: Pandoukht BMC Records BMC CD 087 Saját
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD