BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Zádori Mária
Név: Zádori Mária
Születési hely: Nagykanizsa
Születési dátum: 1948
Hangszer: ének - szoprán
Együttes: Affetti Musicali/Ars Renata
 
Énekes tanulmányait Nagykanizsán kezdte Ivánkovics Ferencné irányításával. 1965-ben, még középiskolásként (eredeti nevén, mint Horváth Mária) első díjat nyert a Magyar Rádió és Televízió 1965-ös Ki mit tud versenyén.
Alapító tagja az 1971-ben alakult Ars Renata Szólóénekegyüttesnek, a Magyar Bach Társaságnak és a Magyar Régizenei Társaságnak.

1971-től 1986-ig a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának tagja. A Capella Savaria (autentikus hangszereken játszó) barokk zenekarral 1981-ben történt megalakulása óta rendszeresen együttműködik. Mintegy 50 hanglemezfelvételének jelentős részét is velük készítette a Hungaroton és a Quintana hanglemezkiadó cégeknél. Ezek közül négy (Händel: Duets & Cantatas, Johannes Passion, Brockes Passion, valamint Monteverdi: Tancredi e Clorinda & Madrigali) elnyerte az Év Hanglemeze díjat.

1986 óta az Országos (ma Nemzeti) Filharmónia szólistája. Repertoárja a XVI. századi művektől a XIX.századi művekig terjed.

1987-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 1989-ben pedig Liszt Díjjal tüntették ki. 1999-ben a megkapta Magyar Köztársaság Kiváló Művésze címet.

Szerepelt Európa szinte valamennyi országában, Londonban fellépett Ton Koopmannal, turnézott Ausztráliában, az Australian Chamber Orchestrával, az Egyesült Államokban a San Francisco-i Philharmonia Baroque Orchestrával (Nicholas McGegan vezényletével) és Izraelben. Rendszeres vendége a nagy régizenei fesztiváloknak (Innsbruck, Gent, Regensburg, Göttingen, Karlsruhe, stb.) és számos felvételt készitett a Westdeutsche Rundfunk számára (Hermann Max), amelyek közül 1998-ban jelent meg CD-n Johann Ludwig Bach Trauermusikja. Rendszeresen dolgozik a milánói Il Giardino Armonicoval (Giovanni Antonini).

Különös gondot fordít a régi magyar muzsika ápolására, amit számtalan hangversenyének műsora illetve az Ars Renata Szólóénekegyüttessel és a Vagantes Trióval készitett lemeze (Magyar énekek a XVII. századból) is tanusít.

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának levelező tagja.

Zádori Mária aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
V. Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét
SIGIL Galéria és Kávézó
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Nyáresti varázs - A Capella Silentium évadzáró koncertje
Evangélikus Nagytemplom
Lemezajánló
További lemezek