Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Ars Renata


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1971
Weboldal

 
Az Ars Renata Szólóénekegyüttest Virágh László alapította 1971-ben, a régi magyar és európai (kiváltképpen a reneszánsz és a korai barokk) zene korhű előadása céljából. Ezt jelképezi az együttes emblémája is, a lángokból ujjászülető Főnix, Silbermacher XVI. századi soproni ezüstműves éremterve. Az együttes műsorai főként a régi korok zenéjének és irodalmának összefüggésében Virágh László kutatásainak eredményeként kerülnek színpadra. Az együttes tagai közül ki kell emelnünk Zádori Mária Liszt-díjas Kiváló Művészt, aki, mintegy negyven hanglemeze és turnéi révén világszerte ismert, és a historikus előadói stílus legrangosabb képviselői közt foglal helyet.
Az együttes harmincéves tevékenysége során több mint kétezer fellépést, számos rádió- és TV-szereplést tudhat maga mögött. Legnagyobb hatású hangversenysorozatai (Colloquia Amorosa, Vers és dallam az ókortól a reneszánszig) a Nemzeti Múzeumban, az egykori Egyetemi Szinpadon, a Budai Vár Történeti Múzeumában és más jeles helyszíneken hangzottak el többször is. Külföldön a franciaországi Toursban (Salle d’ Okeghem, 1992, 1996, 2001), Angerben (Chapelle Sainte Ursule), Brüsszelben az 1989-es Hungarológiai kongresszuson, majd Strassbourgban és Colmarban szerepeltek. Olaszországban többek között a Gallarate-i Zsinaton és a Velencei Karneválon léptek fel nagy sikerrel. Legutóbb Ferrarában a Biblioteca Ariosteában léptek fel 2002-ben. Eddig két önálló lemezt jelentettek meg Magyar énekek a VII.századból valamint Angyalkoncert címmel.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
Budavár zenéje
(Music to Entertain The Kings of Hungary, 1490-1526)
Hungaroton HCD 12896-2
1993 Angyalkoncert Bouvard & Pécuchet VBP 013 Saját
1996 Magyar énekek a XVII. századból
(17th Century Hungarian Songs)
Magyar Régizenei Társ. MRZT 001 Saját
2004 Banchieri, Adriano: Sinfonie Ecclesiastiche Hungaroton HCD 32194