BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bede Péter
Név: Bede Péter
Születési dátum: 1981
Hangszer: szaxofon/furulya/szaxofon - tenor/szaxofon - szoprán
E-mail: bedepetya@freemail.hu
Link: bedepeter.uw.hu/
Együttes: Nigun/Zűrös Banda
 
Zeneiskolában kezdett klarinétozni, majd hat év után, 17 évesen Dresch Mihály hatására váltott szaxofonra. Dreschnek meghatározó szerepe van abban, hogy komolyzenei tanulmányait követően Bede érdeklődése a jazz és a népzene felé fordult - tőle kapta első furulyáját is, melyen először gyimesi zenét tanult. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának hallgatója.

Számos magyar és nemzetközi fesztiválon szerepelt, valamint fellépett klubokban, rádió és televízió műsorokban. Játékát meghatározza a jazz és a komolyzene is, de muzsikájára a legnagyobb hatást a népzene gyakorolta. Három esztendeje minden évben részt vesz a moldvai és a gyimesi népzenei táborokban, ahol alkalma van eredeti népzenészektől tanulni.

Játszott többek között a Besh o droM zenekarban (2000-2001), jelenleg pedig vezetője a Fanfara Complexa formációnak, tagja a Kardos Négyes és a Tűzkő Septet együtteseknek, valamint együtt muzsikál a kiváló furulyás Kerényi Róberttel a Szigony és barátai együttesben. Zenélt Pintér Béla „Anyám orra” c. darabjában, és részt vett különböző táncszínházi produkciókban; aktív táncházi zenész.

Két hónapos korától aktív résztvevője az 1978 óta működő augusztus 20-án megrendezett Kisörspusztai Jazz Fesztiválnak, ahol Dresch Mihályt is megismerte. Négy esztendeje állandó vendége a Győri Média Wave-nek. Jelenleg Balogk Kálmán Magony nevű zenekarában és Párniczky András klezmer-jazz együttesében, a Nigunban szaxofonozik.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Reflektorfényben | Solti Árpád és Hidas Frigyes versenyművek
Szent István-terem
Remekűvek Gödöllőn | Gyöngyösi Levente: Sinfonia Concertante
Művészetek Háza
Lemezajánló
További lemezek