2024. márciustól
mediaklikk.hu
országos

UNDISTURBED / Hommage a ÚZS - mostantól online is megtekinthető!

Az UNDISTURBED / Hommage a ÚZS című, 2023-ban készült magyar dokumentumfilm immár megtekinthető a mediaklikk.hu oldalon. M Tóth Éva filmjét kétszer is műsorára tűzte márciusban az M5 kulturális csatorna az MMA-portrék sorozat részeként, mostantól pedig már elérhető online is.

M Tóth Éva filmje az 1970-ben alakult zeneszerzői és előadói csoportról, a legendás Új Zenei Stúdióról szól, archív dokumentumokkal, felvételekkel és animációval színesítve, melyben a Stúdió tagjai, valamint pályatársak és tanítványok idézik fel az együttes működésének 20 éves történetét és méltatják a magyar zeneművészetben betöltött szerepét.

Az Új Zenei Stúdió történetét a BMC-ben, 2022 tavaszán forgatott beszélgetésekben Balogh Máté, Csapó Gyula, Dukay Barnabás, Horváth Balázs, ifj. Kurtág György, Rácz Zoltán, Rajk Judit, Sáry László, Serei Zsolt, Szigetvári Andrea, Tornyai Péter, valamint Szitha Tünde zenetörténész, szakmai konzulens idézi fel. Az archív anyagok reanimációjával olyan, a közelmúltban elhunyt kiválóságok szólalnak meg, mint Jeney Zoltán, Kocsis Zoltán vagy Wilheim András, a kortárs interjúalanyok közt pedig a 2024 február 19-én 98 éves Kurtág Györgyöt, és az idén 80 esztendős Eötvös Pétert és Vidovszky Lászlót is láthatjuk, hallhatjuk.

Az első tervek megszületését és az ÚZS-dokumentumok kutatását az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata és a Filmjus Alapítvány segítette, a film létrejöttét az MMA Kiadó tette lehetővé. A beszélgetések felvételéhez a Budapest Music Center biztosított otthonos környezetet a közel húsz interjúalany számára, akik közül ugyan terjedelmi okból a 63 perces filmben nem lesz látható, hallható mindenki, de a nyolc órányi, pótolhatatlan zene- és kortörténeti dokumentum értékű forgatott anyagok a kutatás számára az MMA archívumában hozzáférhetőek lesznek. Az Undisturbed című film szeretné megnyitni az Új Zenei Stúdió alkotóira, szellemiségére és örökségére fókuszáló kortárs mozgóképek sorát...


Az MMA-portrék sorozat ismertetése:

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és "In memoriam" összeállítások készítését művészekről, az MMA akadémikusairól, illetve néhai tagjairól. Az elkészült portrék közül eddig már több mint félszáz alkotást mutatott be a köztelevízió, valamint az így bemutatott filmekkel később a tagozat Akadémikusportrék című vetítéssorozatában is találkozhat a közönség a Pesti Vigadóban.



[kr]
Műsor:

UNDISTURBED / Hommage à ÚZS
magyar dokumentumfilm, 2023

Közreműködik:

Tervező-szerkesztő-rendező: M Tóth Éva
Szakmai konzulens: Szitha Tünde
Operatőr: Csukás Sándor
Vágó: Bartha Zsófia
Animátor: Rödönyi Csilla
VFX: Jecsmenik Dóra / Lengyel Beatrix
Colorist: Libel Róbert
Hang: MaRecord
Producer: Ordódy Judit / KreaTV

További információ:

https://port.hu

A dokumentumfilm az alábbi linken tekinthető meg:

https://mediaklikk.hu