Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Horváth Béla


oboa

Születési hely
Pécs
Születési dátum

 
Horváth Béla muzsikus családban született Pécsett. Zenei tanulmányait szülővárosában, Csikós Miklós tanítványaként kezdte meg, majd ezt követően felvételt nyert a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába, ahol Kemény János növendéke lett. A Bartók Béla Konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult tovább Csánky Emília irányítása alatt, ahol 1994-ben szerzett művésztanári diplomát. 1989-ben a Győri Richter János Fafúvósverseny győztese volt.

Már diákévei alatt, 1991-től játszott a Magyar Állami Operaház zenekarában, 1992 és 2000 között pedig a Budapesti Fesztiválzenekarban. 2000-től a Nemzeti Filharmonikus Zenekar oboistája lett.

Zenekari munkája mellett a kamara- és szólótevékenységre is hangsúlyt fektet, játszott például Kocsis Zoltánnal, Maurice Bourgue-gal, Heinz Holligerrel, a magyar zenei élet vezető fúvós szólistáival, valamint az Amadinda Ütőegyüttessel, a Budapesti Fúvósegyüttessel, a Keller Vonósnégyessel, továbbá számos hazai és külföldi kamaraegyüttessel.

A kortárs zene elkötelezett előadójaként 2004 óta rendszeresen közreműködik az UMZE hangversenyein. A Grazioso Kamarazenekar rendszeres vendégművésze, valamint a Concerto Budapest oboa szólamvezetője. 2007-ben ő mutatta be Serei Zsolt Angolkürt-versenyét, a Kurtág György nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett koncertsorozaton pedig a szerző oboára és angolkürtre írt darabjait szólaltatta meg. 2014-től 2019-ig a Zeneakadémia tanára volt. Számos CD felvételen hallható.

2013-ban az Év Művésze címmel ismerték el munkásságát a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Trio Midnight featuring Lee Konitz: On Track Wellington-Universal WELL CD 2000
2002 Serei Zsolt: Nézek fel: csak fény
(Serei, Zsolt: I look up just light)
BMC Records BMC CD 073 További közreműködő: Juniku Spartakus - hegedű
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2005 Serei, Soós és Vidovszky művei - Rondino Fesztivál 2004
(Works of Serei, Soós, Vidovszky Rondino Festival 2004)
Magánkiadás BHKZ CD02
2008 Tihanyi László: Képzelt utazások
(Tihanyi, László: Imaginary Journeys)
Hungaroton HCD 32484
2010 Ligeti and Kurtág at Carnegie Hall BMC Records BMC CD 162
2021 Tóth Armand / Lajtha László: Fák zenéje
(Armand Tóth / László Lajtha: Music of Trees)
Rabán Zeneművészeti Bt. RB-CD-01