Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kovács István


ének - basszus

Születési hely
Szombathely
Születési dátum
1972

 
Tanulmányait Pécsett kezdte Komáromi Alice tanárnőnél, majd Budapesten Schulcz Katalin és Polgár László irányításával folytatta. Pályáafutása oratóriumokkal kezdődött, mint pl. Messiás, Karácsonyi Oratórium, A Teremtés, Paulus; majd a Magyar Állami Operaházban Sparafucile, Basilio és Sarastro szerepét énekelte.

1997-ben a grazi Schubert és a XX. század zenéje énekversenyen a legmagasabb díjat és különdíjat nyert a legjobb Schubert-előadásért. Az 1998-as barcelonai Francesco Vinas Versenyen az oratórium/dal kategória legjobb díját kapta. A müncheni ARD-versenyen 1998-ban különdíjat kapott. 1999-ben a salzburgi Mozart-versenyen III. helyezést ért el.

Kovács István felépett Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Angliában, ahol 1997-ben a manchesteri European Opera centre Tosca-előadásában énekelt, Kent Nagano vezélenytével. 1999/2000-ben Torinóban énekelt a Teatro Regióban, 2000/2001-ben Strasbourgban az Opera National du Rhin szerződtette Mozart Titus kegyelme című operájának Publio, illetve Cesti Il Tito operájának Apollonio szerepére, az előadás karmestere William Christie volt. A 2001/2002-es évadban a Frankfurti Operával állt szerződésben. 2000-ben Milánóban a Verdi Zenekarral, 2002-ben az amszterdami Concertgebauw Zenekarával Bach Máté-passiójában énekelt, Ricardo Chailly vezényletével. 2003-ban a berlini Staatsoper unter den Linden vendégeként Timur szerepét alakította Puccini Turandot című operájában.

Oratóriuménekesként fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, valamint a lipcsei Gewandhaus Orchestra, a müncheni ARD zenekar, a hamburgi NDR zenekar, a milánói Orchestra Verdi, a Schleswig-Holstein Fesztivál, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Stuttgari Bachakademie szólistájaként.

Díjak, elismerések
2004 Liszt Ferenc-díj
2019 Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat