Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Lukácsházi István


nagybőgő

Születési hely
Dunaújváros
Születési dátum
1957
Együttes

 
Nagybőgőművész, 1957–ben született Sztálinvárosban (Dunaújváros). Zenei tanulmányait hegedűvel kezdte, a középiskolától nagybőgőn folytatta, a győri Zenekonzervatóriumban Tárnai Antal növendéke volt. 1976-tól 1981-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult Tibay Zoltán és Tibay Zsolt tanítványaként, ez idő alatt tagja volt a Simon Albert vezette Főiskola Zenekarnak.

1982 és 1984 között a XIII. kerületi Zeneiskola és a Győri Zenekonzervatórium és a Tanárképző tanára. 1983-ban fél évig a Dunaújvárosi Zeneiskolában is tanít. 1983 óta nagybőgőtanára a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolának, egyúttal gyakorlatvezető tanára a Zeneakadémia középfokú nagybőgő tanárképzésének. Egyik alapítója, és 23 évig, 2000-ig nagybőgőse volt a Budapesti Vonósok kamarazenekarnak, akikkel világszerte koncertezett és több mint 40 CD-t készített. 2001. óta tagja a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusoknak, az Intermoduláció Együttesnek, az IBS Eufórikusoknak és az Aircorde Triónak.

Rendszeresen szerepel kortárs szerzők műveinek előadásában, sikerrel adta elő több között Dukay Barnabás, Kurtág György, Csapó Gyula, Serei Zsolt, Tihanyi László, Faragó Béla, Sári József, Sáry László, Sári Bánk, Kovács Zoltán, és Tóth Péter műveit.

Szólistaként az utolsó 30 évben leginkább a Magyar Rádió által rendezett stúdióhangversenyeken és a Tatai Nagybőgős Találkozók tanári koncertjein lehetett hallani.