Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bergel Erich


karmester

Születési hely
Rozsnyó
Születési dátum
1930

 
Erich Bergel 1930. június 1-én született az erdélyi Rozsnyón, Romániában, s életének első négy évtizedét itt is töltötte. A szülői háztól kettős örökséget kapott. Egyfelől a soknemzetiségű családot - hiszen édesapja szász, édesanyja pedig spanyol és magyar felmenőktől származott -, másfelől a kamarazene szeretetét és a mindennapi muzsikálás élményét is családi körben ismerhette meg: hegedűs édesapja irányításával, három testvérével együtt részt vett a házimuzsikálásban, s már kora gyemekkorától kezdve hegedült, fuvolázott és zongorázott. A felfedezendő hangszerek sorát hamarosan az orgona és több rézfúvós is gyarapította, s ez a páratlanul sokoldalúan bontakozó zenészpálya ismét a bachi aranykorra emlékeztet. (Kiváló hangszerismeretét később a zenekari munkában kamatoztatta, s amikor a '60-as években politikai okokból egy ideig nem gyakorolhatta karmesteri hivatását, a Kolozsvári Filharmonikus Zenekar trombitásaként kereste kenyerét.) 1950 és 1955 között a kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol karmester, orgona és zeneszerzés szakokon végzett. A tanulóévek tovább erősítették benne a bachi örökséget, melyet az a Kurt Mild közvetített számára, aki a német orgonaiskola legkiválóbb képviselőinek, Günther Raminnak és Fritz Heitmannak a tanítványa volt. Ezektől a tanulóévektől datálódik Bergel szenvedélyes érdeklődése Bach monumentális utolsó műve, A fúga művészete iránt.
Tanulmányai végeztével 1955-től négy esztendeig Nagyváradon működött zeneigazgatóként, majd 1959-ben a Kolozsvári Filharmonikusok karmestere lett, de még abban az esztendőben letartóztatták "államellenes szervezkedés" vádjával. A kommunista hatalom szemében az volt valódi "bűne", hogy zeneigazgatóként rendszeresen előadott vallásos témájú műveket, és számos orgonakoncerten is közreműködött. Hét évre ítélték, majd három és fél - börtönben, illetve munkatáborban töltött - esztendő után, 1962-ben szabadult amnesztiával. 1965 és 1971 között ismét betölthette a Kolozsvári Filharmonikusok karnagyi tisztjét. 1971-ben Herbert von Karajan személyes pártfogásával végre elhagyhatta Romániát s viharos gyorsasággal bontakozott ki nemzetközi karmesteri karrierje. Karajan hívta meg a Berlini Filharmonikusok vendégkarmesterének, ezután 1972-től a berlini Zeneművészeti Főiskola tanára lett. Karmesteri pályája során mintegy 160 zenekarral dolgozott együtt valamennyi földrész harmincöt országában. A Houstoni Szimfonikusok, a BBC több zenekara, a Flamand Rádió Zenekara (Brüsszel) hosszabb ideig is irányítása alatt működött. 1989 és 1994 között a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának vezető karnagya, és a Magyar Állami Operaház rendszeres vendégkarmestereként sikerrel dolgozott a nagymúltú együttesek művészi színvonalának emeléséért. Különösen Beethoven-, Brahms- és Bruckner-interpretációi keltették fel a szakma és a közönség figyelmét, a kritika a Furtwänglertől Karajanig ívelő nagy dirigensi hagyomány folytatóját látta benne.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1996 Chopin, Fryderyk: Concerto for piano in Em/Beethoven: Piano Concerto in Bf No2, Op19 Claremont 1536
1998 Strauss, Richard: Metamorfózisok; Honegger, Arthur: II. szimfónia
(Strauss, Richard: Metamorphosen; Honegger, Arthur: Symphony No.2)
BMC Records BMC CD 012 Saját
1998 Bach, J.S.: A fúga művészete
(Die Kunst der Fuge)
BMC Records BMC CD 011 Tovább közreműködő: Cluj Philharmonic Orchestra
1998 Romantic Piano Concertos Denon Records 17013
2000 Bach, J. S. - Revisited BMC Records BMC CD 043
2002 Brahms, Johannes: Szimfóniák BMC Records BMC CD 067 Saját
További közreműködő: Kolozsvári Filharmonikusok
2010 Chopin, Fryderyk: Concerto No.1 & 2 Denon Records 5756372