Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Varga István


klarinét

Születési hely
Makó
Születési dátum
1960
Együttes

 
Tíz évesen kezdett el zongorázni, tizenkét évesen klarinétozni. A szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában Kraszna László növendéke volt. 1981-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Balassa Györgynél.
1982 és 83 között egy év aspirantúrát végzett Szentpétervárott, Szuhanov Professzornál. 1977-ben a Concertino Prága zenei verseny II. helyezettje, 1980-ban és 1984-ben Markneukirchenben, 1986-ban a Prágai Tavasz versenyinek különdíját nyerte el. Alapító tagja a Budapest Klarinét Együttesnek és az Új Budapest Fúvósötösnek. 1984 ás 1994 között a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola tanára. A Magyar Klarinétosok Szövetségének megalakulása óta az Elnökség tagja 1978 óta az ÁHZ, jelenlegi Nemzeti Filharmonikusok szólóklarinétosa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének tanára.