Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Pintér Dávid


hegedű

Születési hely
Mór
Születési dátum
1983
Együttes

 
Pintér Dávid 1983-ban született Móron, hegedülni 6 évesen kezdett Veszprémben Káté Istvánnál. 1994-től 2002-ig a budapesti Bartók Konzervatóriumban tanult, ahol Pichner Teréz, majd Petőfi Erika voltak a tanárai. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertész István növendékeként 2007-ben diplomázott, majd két évig Karlsruhe-ban a Zeneművészeti Főiskolán Ulf Hoelscher osztályában tanult tovább, ahol 2008-tól az Oscar und Vera Ritter-Stiftung ösztöndíjasa volt. 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója lett, ahol 2016-ban summa cum laude minősítéssel védte meg disszertációját. Részt vett továbbá Ulf Hoelscher, Szabadi Vilmos, Szecsődi Ferenc, Simon Standage, Olaf Adler, Zakhar Bron, és Eduard Zienkovsky mesterkurzusain.

Számos versenyen nyert díjakat, többek között 1992-ben és 2001-ben a szombathelyi Koncz János Országos Hegedűversenyen Különdíjat, 2005-ben Szegeden a X. Országos Művészeti Diákköri Konferencián 1. díjat és egyúttal Pro Arte aranyérmet, valamint még ugyanebben az évben Miskolcon a Nemzetközi Canetti Hegedűversenyen 4. díjat. 2006-ban és 2010-ben a Rondó-vonósnégyes tagjaként második díjat kapott a budapesti Weiner Leó országos kamarazenei versenyen. 2007-ben a budapesti Szigeti József Nemzetközi Hegedűversenyen az Artisjus küldöndíjában, 2008-ban pedig a mosonmagyaróvári Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyen részesült különdíjban.

2011-től 2018-ig a Magyar Állami Operaház zenekarának szólamvezetője volt. 2012-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű tanszakának óraadó oktatója. 2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Rendszeresen vesz részt kamarazenei produkciókban; a Rondo-vonósnégyes (jelenlegi nevén Dohnányi Quartet) alapító tagja, mely együttessel többek közt Rados Ferenccel, a Bartók-vonósnégyessel és a Stuller-vonósnégyessel egyaránt fellépett. 2017-ben jelent meg első CD-jük, Dohnányi Ernő két vonósnégyesével.

Feleségével, Váray Rita zongoraművésszel és Szűcs Ferenc gordonkaművésszel alapította meg a Trio Ritorno együttest, mellyel rendszeresen koncerteznek az országban.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2017 Dohnányi Ernő: Vonósnégyesek I.
(Ernst von Dohnányi: String Quartets I.)
Rózsavölgyi és Társa Kiadó RETCD090
2019 Dohnányi Ernő: Vonósnégyesek II.
(Ernst von Dohnányi: String Quartets II.)
Rózsavölgyi és Társa Kiadó
2023 László Dubrovay: Duos and solos for four Inexhaustible ie-063