Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Dohnányi Quartet


Zenekar, kórus, együttes


 
A Dohnányi Quartet (2020-ig: Rondo Quartet) története 2003-ban kezdődött a Zeneakadémián. Németh Géza és a Bartók Quartet iránymutatásai mellett kezdték el a közös munkát, melyet a vonósnégyes irodalom gazdagságának és az együtt-játék örömének köszönhetően, azóta is lankadatlan lelkesedéssel és kíváncsisággal folytatnak. Műsoraikban szívesen kötnek össze népszerű kvartetteket ismeretlen művekkel, első pillantásra nem látható összefüggés-szálakra felfűzve koncertprogramjaikat.
2017 óta vonósnégyes sorozattal jelentkeznek a BMC-könyvtárban. 2018 januárjában jelent meg első lemezük, Dohnányi Ernő két vonósnégyesével. Eddigi pályájuk során közös koncerteket adtak többek közt Rados Ferenccel, Stuller Gyulával, Csalog Gáborral, Fejérvári Zoltánnal és a Bartók Vonósnégyessel is.


Rendszeresen hangversenyeznek itthon és külföldön egyaránt, többek között 2008 júniusában Salzburgban a Schloss Mirabell dísztermében két koncertet adtak. 2008 óta Józsa Gabriella helyett Tornyai Péter brácsázik az együttesben. Repertoárjukat 300 év quartet-irodalmából válogatják és bővítik. Nagy örömmel tűzik műsorukra magyar szerzők műveit. 2008-ban részt vettek a Shanghai-Quartet mesterkurzusán, valamint órákat vettek többek közt Rados Ferenctől, Komlós Pétertől, Éder Györgytől is.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2017 Dohnányi Ernő: Vonósnégyesek I.
(Ernst von Dohnányi: String Quartets I.)
Rózsavölgyi és Társa Kiadó RETCD090 Saját
2019 Dohnányi Ernő: Vonósnégyesek II.
(Ernst von Dohnányi: String Quartets II.)
Rózsavölgyi és Társa Kiadó Saját