Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Oláh Dezső


zongora

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1986
Együttes

 
Az 1986-ban született zongorista és zeneszerző Oláh Dezső a hazai 30 év alatti nemzedék egyik legkiemelkedőbb tehetsége. Klasszikus zenei tanulmányai után kezdett érdeklődni a jazz iránt, 2009 tavaszán kapta kézhez művész-tanár diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén.

2006-ban készítette első rádiófelvételét a Bartók Rádióban, ahol hangszerelőként is bemutatkozott. Fiatal kora ellenére már olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Berkes Balázs, Kőszegi Imre és László Attila.
Tagja a Böhm Triónak, a zenekar vezetőjével, Böhm Dániellel és Hideg Csabával közösen zeneszerzője volt Szabó Csilla Komoly Dolgok című filmjének.

Saját triója 2005 szeptemberében alakult. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött, bemutatkozott már a Művészetek Palotájában, a Merlin Színházban valamint a Thália Színházban is - utóbbi helyszínen Botos József vendégművésszel kvartetté kiegészülve adott koncertet.

Repertoárjukon első sorban jazz sztenderdek szerepelnek, de előadásukban nagy szerepet kap a kollektív improvizáció is. A trió mellett egy nagyobb, hét tagot számláló saját zenekart is vezet, amellyel fellépett többek között a Művészetek Palotájában megrendezett Jazz Showcase-en.

Oláh Dezső 2006-ban az Országos Jazz-Zenekari Versenyen a „Legjobb szólistának” választották, majd egy évvel később triójával ugyanezen a versenyen a „Legjobb zenekar”díját nyerte el. A Magyar Jazz Szövetség által évente megrendezett Jazz Combo Versenyen 2007-ben „Az év legjobb szólistája” díjat, majd 2008-ban „Az év legjobb zeneszerzője díjat” vehette át. 2009-ben részt vett a Nemzetközi Kodolányi Jazz Versenyen, továbbá jelölték a Művészek Magyarországért díjra, majd ugyanebben az évben személyében először vehette át jazz zenész a Junior Prima-díjat.

2009. március 15-én mutatták be Dreams From Hungary című darabját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 2010-ben a Magyar Rádió Zenekara Stephen D'Agostino vezényletével játszotta átiratát, amely a Heaven Street Seven zenekar egyik számából készült.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2009 Columbus Jazz Nights Vol.1 - Live At The Columbus Jazz Ship Hunnia Records HRCD 922
2014 Easy Landing Tim Produkció BBNQ01