Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Oláh Dezső Septet


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
2009
Weboldal

 
Az Oláh Dezső Septet zenéje alapvetően egy négy klasszikus fafúvóssal kiegészített jazz trió, amely modern európai zenét játszik.

A koncepciózusan felépített szeptett repertoárját az Oláh Dezső által írt újabb és olyan korábbi szerzemények alkotják, amelyeket triójában már játszott, köztük az On The Way Home, amelyet 2008 novemberében a Magyar Jazz Combo Verseny legjobb kompozíciójának választott a zsűri. A művek megírásában rengeteg inspirációt adtak Oláh Dezső kedvenc zeneszerzői, előadói: Michel Legrand, Oláh Kálmán, Danilo Perez, Wayne Shorter.

A zenekar rövid fennállása alatt koncertezett már a Művészetek Palotájában, a Budapest Jazz Clubban és a Columbus Jazzhajón, a Magyar Rádió Márványtermében, valamint 2009. március 15-én fellépett az állami ünnepség esti gálaműsorán a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a külön erre az alkalomra komponált Dreams from Hungary című szerzemény is elhangzott.

Az együttes afféle „kis big band”, amelyben négy fúvós (köztük a jazzben ritkán használt fagott) is szerepel. Oláh Dezső karakteres zongorajátékát jól emeli ki a Horváth Plutó József (basszusgitár)-Lakatos András (dob) ritmustandem. Üde színfolt és az elődök mély tiszteletének bizonyítéka, hogy a művész édesapja is közreműködik klarinéton az egyik nagyívű kompozíció előadásában.

Eddig megjelent lemezek:
Hungarian Dreams (2010, Hunnia - EMI)

 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2009 Columbus Jazz Nights Vol.1 - Live At The Columbus Jazz Ship Hunnia Records HRCD 922