Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Markó Ádám


dob

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1982
Együttes
Weboldal

 
1982. január 26-án Budapesten, muzsikus családban született. Édesapja és édesanyja is komolyzenészek, ezért gyermekkorától központi szerepet játszott életében a zene. 4 éves korától elkezdett zenére "ütögetni"; már akkor elhatározta, hogy ezzel szeretne foglalkozni életében. 1988-1996-ig tanult Balázs Oszkár, majd Kovács Tibor növendékeként a Budapesti Aelia Sabina Zeneiskolában. 1996 őszén felvételt nyert Nesztor Ivánhoz és 2001-ig nála tanult. Itt kezdett el komolyabban foglakozni a jazz zenével, az improvizációval, és hogy hogyan kell a zenében dobosként gondolkodni. 2001-ben felvették a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol 2006-ban végzett. Tanárai Sramkó János, Solti János, Jávori Vilmos, Babos Gyula, Tóth János Rudolf.

2003-ban megalapítják zongorista barátjával, Cséry Zoltánnal a Special Providence formációt, amivel céljuk saját muzsikát létrehozni, önmagukat kifejezni. A zenekarnak eddig 2 lemeze jelent meg, sikerrel koncerteznek itthon és külföldön (Anglia, Szlovákia, Románia) egyaránt. 2009-ben meghívottjai voltak a London Jazz fesztiválnak, amely az egyik legrangosabb zenei esemény a világon.

2009-ben szlovák gitáros barátjával, David Kollar-al alapít egy jazz/experimental triót, amellyel koncerteztek szerte Európában (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Bulgária, Görögország) és meghívottjai voltak az athéni Technopolis Jazz Fesztiválnak.

Mindezek mellett közreműködik számos pop/rock produkcióban mint sessionzenész (Hrutka Róbert, Ganxta Zolee, Miller Zoltán).
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2007 Special Providence: Space Café Hunnia Records HRCD701
2008 Special Providence: Labyrinth Hunnia Records HRCD 802