Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Sárik Péter


zongora


 
1972. május 6-án született Cegléden. Az általános iskolában speciális Kodály-módszerrel tanult zenét, zongorázni 7 évesen kezdett. Érettségijét a ceglédi Kossuth Lajos középiskolában szerezte. 1992-ben sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Szakcsi Lakatos Bélától, Binder Károlytól és Gonda Jánostól tanult. 1997-ben diplomázott, később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Prunyi Ilona irányításával. Első zenekarát 15 évesen alapította, mellyel magyar népzenét és saját szerzeményeket játszottak.

Az évek során majdnem minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus, könnyű-, pop-, latin és világzenét, sőt Sík Olgától énekelni is tanult. Játszott a Cotton Club Singerszel, a Kimnowakkal, Regős Istvánnal, Lakatos Ágnessel, Gerendás Péterrel stb. Emellett különböző jazzformációkkal játszott és felvételeket is készített. 4 éven keresztül volt a japán Roland cég zongora-bemutatója. Jelenleg az első számú zenekara a Jazzpression, de ezen kívül stúdió- és sessionzenészként is dolgozik.

Sárik Péter Ways című szerzeménye a Nashville-i Nemzetközi Dalszerző Versenyen a közönségszavazatok alapján a harmadik helyen végzett.

2022-ben Artisjus-díjjal ismerték el az év könnyűzeneszerzője kategóriában.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2003 Jávori Sound Machine: Szivárvány havasán Magánkiadás JSM 001
2004 A Híd TOM-TOM Records TTCD-65
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2006 Jazzpression: Night Driving Magánkiadás
2007 Dörnyei Gábor: Drums, Music and Friends Hunnia Records HRCD 700
2014 Berki Tamás, Sárik Péter: Minden délibáb Magánkiadás
2015 Sárik Péter: Idebent-Odakint Magánkiadás
2016 Heritage Fiver House Records FHR 016