Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Jelinek Emil


ütőhangszerek, ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1976
Együttes

 
1976. augusztus 13-án született Budapesten. Tizenhárom éves korában kezdett el érdeklődni a zene iránt, majd hamarosan szülei meglepték egy dobfelszereléssel, s négy hónappal később már saját zenekarával koncertezett. Számtalan formációban dobolt és énekelt, 16 évesen már olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla vagy Babos Gyula.

Dobosként budapesti vendéglátós helyeken zenélt, szabadidőközpontokban koncertezett, szinte minden magyarországi jazz fesztiválon fellépett, és külföldön is sikereket aratott. Négy évig játszott a bécsi Hotel Marriottban egy zenekarban. Egyik alkalommal a jazz óriás, Chick Corea is felfigyelt rá, s két dal erejéig beült mögé zongorázni.

Jelinek Emil kiváló énekes és dobos egy személyben, beat-box (szájdobolás) technikája pedig nemzetközi szinten is egyedülálló.

2001 szeptemberében Oláh Tzumo Árpád együttesével lépett fel Brüsszelben a Jazz Hoeilaart Fesztiválon, ahol az év legjobb európai dobosának választották. 2003-ban két Fonogram-díjat is nyert: Az év felfedezettje és Az év jazz albuma (szintén a Tzumo Trióval) elismeréseket. 2004. június 5-én Sting előtt énekelt az '56-osok terén rendezett Kapcsolat koncerten.

Az említett Tzumo Trió mellett olyan együttesekben is közreműködött, mint a Babos Romani Projekt vagy a László Attila Quintet.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Cumo: My Time EMI 7243 537453 2
2004 Babos Project Romani feat. Trilok Gurtu: Hetvenöt Perc
(Babos Project Romani featuring Trilok Gurtu: 75 Minutes)
Magánkiadás 00002
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2006 Attila László and Friends: Just Trust TOM-TOM Records TTCD 85