Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Andrejszki Judit


ének - szoprán, orgona, csembaló

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1967
Együttes
Weboldal

 
Budapesten született és nőtt fel. Az újpesti Komját Aladár utcai Általános és Zenetagozatos Iskola diákjaként számos városi ünnepségen szerepelt. Hara Lászlóné növendékeként zongoraversenyeken elért első helyezéseivel Újpest hírnevét öregbítette. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium orgona szakát Lehotka Gábor és Szathmáry Lilla tanítványaként végezte el. A konzervatóriumot külföldi képzések követték: a barokk éneklés technikáját M. Bornus-Szczycinski által sajátította el Lengyelországban, majd Ausztriában, Hollandiában és Nagy-Britanniában mesterkurzusokon vett részt. 2017-ben a Partiumi Keresztény Egyetem zenepedagógiai szakán szerzett diplomát.

Egyik alapítója, énekese és csembalistája az 1987-ben alakult Musica Profana régizene együttesnek, mellyel neves magyar és külföldi együttesekkel és szólistákkal léptek fel különböző zenei produkciókban és fesztiválokon: Ausztria, Erdély - Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Franciaország - Saint Donat Bach Festival és Tours, Horvátország, Lengyelország - varsói Nemzeti Opera, Németország – Tage Alter Musik in Herne, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia – Radovljicai Régizene Fesztivál. Nyitottságukat a népzene felé többek között a Fonó Zenekarral és Sebestyén Mártával való közös koncertjeik is alátámasztják. Táncos produkciókban is részt vesznek: rendszeresen dolgoznak együtt a Company Canario Historikus Táncegyüttessel. Közös fellépéseik mellett reneszánsz és barokk táncházakat is tartanak.

Tagja az 1998-ban alakult Corvina Consort régizene együttesnek is, mely számos nagysikerű koncertet adott hazánkban és külföldön egyaránt. Fellépéseiknek adott helyszínt többek között Ausztria, Belgium, Erdély, Észtország, Finnország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország és Szlovákia. A csapat több nemzetközi elismerésben és díjban részesült: Choc-díj (1999 és 2008), TOP10 CD’s of the Year (2001 és 2004), Midem Classical Awards-díjra nevezés (2008). 2009 óta dolgozik Sebestyén Mártával, akivel a régizene és népzene rejtett összefüggéseit hozzák napvilágra és formálják azokat felejthetetlen előadássá. Számos közös koncertet tudhatnak magukénak nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, Franciaországban, Hollandiában, Montenegróban, Spanyolországban és a Vajdaságban is. Judit művészetének meghatározó vonulata ez a zeneileg és emberileg egyaránt inspiráló találkozás.

A reneszánsz és barokk zenéket bemutató, 2014-ben alakult Bacchus Consort együttesben szopránként és csembalistaként örvendezteti meg hallgatóságát. Kiváló fiatal zenésztársaival több hazai helyszínen nyújtanak betekintést különböző országok reneszánsz és barokk zenei világába. Az 1981-ben alakult, világszerte híres Mandel Quartet régizene együttessel 2014 óta játssza a középkor és a reneszánsz korok zenéjét.

1990 óta a korszerű komolyzenét létrehozó After Crying együttes számos lemezén csendül fel hangja. 2008-ban, a Reneszánsz Évben szólistaként jutott el Indiába és aratott páratlan sikert régizenei estjeivel. 2009-ben a Balázs Elemér Grouppal a régmúlt korok zenéjét a jazz értelmezési tartományába helyezték; koncerteztek Innsbruckban, Londonban, Pécsett és Rómában is. Az Early Music produkcióban énekelt Nuria Rial spanyol szopránénekessel és a Voces4 énekegyüttessel. Szopránként Havasi Balázs zongoraművésszel a New York-i Carnegie Hall-ban (2015), a Papp László Budapest Sportarénában, a Budapest Kongresszusi Központban és Bukarestben több alkalommal lépett színpadra.

Hangszeres és énekes szólistaként Magyarország kiemelkedő kamarazenei- és énekegyütteseinek megannyi lemezén működik közre. Budapest zenei kulturális életének meghatározó alakja; rendszerint énekel és zenél egyházi jótékonysági rendezvényeken. Énekesként és hangszerjátékosként számos színházi produkció részese. 2010 óta nemzetközi (Csíkszereda, Temesvár) és hazai barokk mesterkurzusokat tart. Ez utóbbit évente, a Győri Reneszánsz és Barokk Hét keretein belül, ahol a barokk ének iránt érdeklődők a barokk díszítéstechnika ismereteit sajátíthatják el általa.

Andrejszki Judit aktuális koncertjei
(Facebook)
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1993 Angyalkoncert Bouvard & Pécuchet VBP 013
1998 Musica Poetica: Kegyetlen nimfa Periferic Records BGCD021
1999 In Paradise Periferic Records BGCD049
2001 Fechtschule - Vívóiskola
(Fencing School)
Magánkiadás
2002 Noël Magánkiadás
2004 Le Jeune, Claude: Airs & Pseamues Hungaroton HCD 32189
2004 Kájoni Kódex Harmónia Produkció HCD291
2005 Corvina Consort: Balassi Bálint énekelt versei Magyar Kultúra Kiadó HCD307
2006 The Songs of Solomon - Sacred vocal works in Hebrew Hungaroton HCD 32350
2009 Antico e moderno Harmónia Produkció HCD419
2009 Choralis Constantinus 500 I. Harmónia Produkció CC 001
2009 Mátyás király és Beatrix esküvője - 1476. Harmónia Produkció HCD 399
2010 Psalterium Genevan Psalms - Genfi zsoltárok Harmónia Produkció HCD 417
2012 Choralis Constantinus 500 II. Harmónia Produkció