Zenemű-adatbázis

Ez a BMC Zenemű-adatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneszerzők műveivel kapcsolatos információt tartalmaz.

A mű címe

A cremonai hegedűs, Op. 40


Zeneszerző

Eredeti / magyar cím
A cremonai hegedűs, Op. 40
Idegen nyelvű / angol cím
Le luthier de Crémone, Op. 40 / Der Geigenmacher von Cremona, Op. 40
A mű keletkezési éve
1888

Típus
Opera
Előadói apparátus
S. (Giannina), T. (Sandro), Bar. (Philippo), 2 B. (Ferrari mester; A podeszta)
Bemutató
10th November 1894, Hungarian State Opera Hause (budapesti Magyar Királyi Operaházban)
Kottakiadó / Forrás
Durdilly, Paris, 1893; Harmonia, Budapest; Universal Edition, Wien
Megjegyzések, további info
Szövegkönyvét ifj. Ábrányi Emil fordította magyar nyelvre François Coppée és Henri Beauclair francia nyelvű librettója alapján.

Első felvonás

A hegedűiről híres Cremona város elöljárósága pályázatot hirdetetett mesterhegedű készítésére. A nyerte jutalma egy aranylánc illetve a céh elnöke, Ferrari mester, leánya keze. A leány azonban Sandrót, apjának segédjét szereti. A fiú, hogy megszerezze magának a leányt jelentkezik a pályázatra egy szépen szóló hegedűvel, de a púpos Philippo, Ferrari mester másik tanítványa is benevez. A pletykák szerint Philippo olyan hangszert készített, aminek nincs párja a világon. Egy alkalommal Philippót a városi suhancok gúnyolni kezdik púpja miatt. Giannina a segítségére siet. Ez boldoggá teszi Philippót, aki elárulja a leánynak, hogy ő is pályázik majd a kezére. A leány időközben tudomást szerzett a csodahegedűről és unszolja Philippót, hogy játszon el neki egy dalt. Gianninát meghatja a hegedű hangja, és őszinte pillanatban bevallja Philippónak, hogy ő Sandrót szereti. A jólelkű Philippo ekkor titokban kicseréli a két hangszert, hogy így segítse riválisa győzelmét. Ám Sandrónak is eszébe jut, hogy lopva kicserélhetné a hegedűket, s ez segíthetné a verseny és Giannina kezének elnyerésében. Így akaratlanul is visszacseréli a hangszereket.

Második felvonás

Cremona főterén kerül sor a nagy versenyre, amelyet a sajnálatos cserének köszönhetően végül mégis Philippo nyer meg. A podeszta a nyakába akasztja az aranyláncot, Ferrari mester pedig elébe vezeti leányát. A becsületes hegedűs azonban lemond a kezéről. Gianninát átadja Sandrónak, ő maga pedig elindul vándorútra, hírnevet szerezni magának hegedűjével. A boldog fiatalok a város lakóival együtt ünneplik Philippo nagylelkűségét és művészetét.