Composition database

This is the Composition Database of BMC, which includes information about works by composers that are either Hungarian or Hungarian by origin or live in Hungary.

Title of the work

Le luthier de Crémone, Op. 40 / Der Geigenmacher von Cremona, Op. 40


Composer

Original / Hungarian title
A cremonai hegedűs, Op. 40
Foreign language / English title
Le luthier de Crémone, Op. 40 / Der Geigenmacher von Cremona, Op. 40
Year of composition
1888

Type
Opera
Instrumentation
S. (Giannina), T. (Sandro), Bar. (Philippo), 2 B. (Ferrari mester; A podeszta)
Premiere information
10th November 1894, Hungarian State Opera Hause (budapesti Magyar Királyi Operaházban)
Publisher / Source
Durdilly, Paris, 1893; Harmonia, Budapest; Universal Edition, Wien
Remarks, other info
Szövegkönyvét ifj. Ábrányi Emil fordította magyar nyelvre François Coppée és Henri Beauclair francia nyelvű librettója alapján.

Első felvonás

A hegedűiről híres Cremona város elöljárósága pályázatot hirdetetett mesterhegedű készítésére. A nyerte jutalma egy aranylánc illetve a céh elnöke, Ferrari mester, leánya keze. A leány azonban Sandrót, apjának segédjét szereti. A fiú, hogy megszerezze magának a leányt jelentkezik a pályázatra egy szépen szóló hegedűvel, de a púpos Philippo, Ferrari mester másik tanítványa is benevez. A pletykák szerint Philippo olyan hangszert készített, aminek nincs párja a világon. Egy alkalommal Philippót a városi suhancok gúnyolni kezdik púpja miatt. Giannina a segítségére siet. Ez boldoggá teszi Philippót, aki elárulja a leánynak, hogy ő is pályázik majd a kezére. A leány időközben tudomást szerzett a csodahegedűről és unszolja Philippót, hogy játszon el neki egy dalt. Gianninát meghatja a hegedű hangja, és őszinte pillanatban bevallja Philippónak, hogy ő Sandrót szereti. A jólelkű Philippo ekkor titokban kicseréli a két hangszert, hogy így segítse riválisa győzelmét. Ám Sandrónak is eszébe jut, hogy lopva kicserélhetné a hegedűket, s ez segíthetné a verseny és Giannina kezének elnyerésében. Így akaratlanul is visszacseréli a hangszereket.

Második felvonás

Cremona főterén kerül sor a nagy versenyre, amelyet a sajnálatos cserének köszönhetően végül mégis Philippo nyer meg. A podeszta a nyakába akasztja az aranyláncot, Ferrari mester pedig elébe vezeti leányát. A becsületes hegedűs azonban lemond a kezéről. Gianninát átadja Sandrónak, ő maga pedig elindul vándorútra, hírnevet szerezni magának hegedűjével. A boldog fiatalok a város lakóival együtt ünneplik Philippo nagylelkűségét és művészetét.