BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kalló Zsolt
Név: Kalló Zsolt
Születési hely: Győr
Születési dátum: 1967
Hangszer: hegedű
Link: www.capellasavaria.hu/
Együttes: Capella Savaria/Kalló Quartet/Authentic Quartet
 
Kalló Zsolt a Capella Savaria művészeti vezetője, koncertmestere és szólistája, aki 1967. március 6-án született Győrben. Hegedülni 6 évesen kezdett el a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában. 1985-ben kezdte meg tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként, ahol 1990-ben kitüntetéssel végzett hegedűművész szakon. Ezt megelőzően 1988-89-ben, rövid időre megszakítva tanulmányait, a salzburgi Mozarteum hallgatója volt, és Végh Sándornál folytatott tanulmányokat Salzburgban, a Végh Sándor vezetése alatt álló Camerata Academicával pedig számos rangos koncertteremben is fellépett.

Második helyezést ért el 1987-ben és 1988-ban is a Zathureczky Ede hegedűversenyen.

Bejárta a világot több rangos kamaraegyüttes koncertmestereként (például a Sonora Hungarica és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar 1991-ig), valamint több hazai kamarazenekarban is játszott (Concertus Hungaricus, Arpeggione, Aura Musicale, Concerto Armonico, Ensemble Philippe, Affetti Musicali, Orfeo zenekar). A Rubin Trio tagjaként több felvételt is készített vele a Magyar Rádió. De szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül. 1992-től a Capella Savaria koncertmestere, 1999-től pedig művészeti vezetője. Szólistaként fellépett a Concerto Budapest, a Dohnányi, a Győri, a Szombathelyi, a Pannon és a Duna Szimfonikusokkal, valamint különböző kamarazenekarokkal. Európa szinte valamennyi országában, továbbá Japánban, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Izraelben, Argentínában, Kínában, Tajvanon, Macaoban, Uruguayban és Kanadában is koncertezett.

A Trio Antiqua (2002) és az Authentic Quartett (2003) alapítója. Tomasini, Kraus, Michael Haydn és Telemann hegedűversenyeinek magyarországi bemutatója is az ő nevéhez fűződik.

Régizenei kurzusok meghívott professzora. 1990 óta foglalkozik barokk hegedüléssel is. 2019-ig a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban tanított. 2005 óta a győri Széchenyi István Egyetem, Varga Tibor Zeneművészeti Intézet docense. 2010-ben DLA doktori fokozatot kapott.

2008-ban a Halász Ferenc-díjjal tüntették ki az oktatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, 2012-ben pedig a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata kitüntetést vehette át. Kiemelkedő zenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként 2014-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2018-ban habilitált. 2021-ben a Prima-díj Magyar zeneművészet kategóriájának győztese. 2022-ben pedig Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek