Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Authentic Quartet


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
2002
Weboldal

 
A kvartett 2002-ben Kalló Zsolt kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok bemutatásával minél hitelesebben szólaltassa meg az adott kor zenéjét. Repertoárjuk a kora klasszikától a romantikáig terjed. Számos rádiófelvételt készítettek, olyan rangos fesztiválok meghívottjai voltak, mint a Haydn Eszterházán Fesztivál, a Soproni Régi Zenei Napok, a Vonósnégyes Fesztivál az Esterházy kastélyban és a Zempléni Fesztivál. Szívesen lépnek fel az általunk játszott zenékhez illő, méltó környezetben: kastélyokban, kúriákban.

Eddig 6 önálló CD-jük jelent meg a Hungaroton gondozásában Georg Lickl, Nikolaus Zmeskáll, Friedrich Ernst Fesca, Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Wölfl és Franz Krommer vonósnégyeseivel. További 2 CD-jük egy-egy hangszeres szólistával közösen készült: Carl Stamitz 5 klarinétnégyesében Rozmán Lajos működik közre klarinéton; Johann Baptist Vanhal 3 billentyűs hangszerre és vonósnégyesre írt kvintettjében pedig Spányi Miklós fortepiano szólója hallható. Ezek mindegyike világpremier.

A mindenki által ismert zeneóriások remekművei mellett folyamatosan szélesítik repertoárjukat az ún. kismesterek általuk értékesnek ítélt műveivel. Újrafelfedezésükhöz gondos kutató-feltáró munkát végeznek hazai és külföldi könyvtárakban, magángyűjteményekben és családi hagyatékokban. A feltárt kéziratokból játszható kottákat készítenek, és e műveket műsorukra tűzik.