BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fekete-Kovács Kornél
Név: Fekete-Kovács Kornél
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1970
Hangszer: trombita/szárnykürt/hangszerelő
Link: feketekovacs.com/
  mao.hu/muveszeti-vezeto/
Együttes: Bacsó Kristóf Quartet/Dés László Septet/Fekete-Kovács Quintet
 
Tanulmányait a bajai Liszt Ferenc Zeneiskolában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, később pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta. Nemcsak hangszeres szólistaként, de zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa-szerte elismert művész.

Tagja volt a Studium Dixieland Band (1989-92), a Fortinbrass Kvintett (1990-92), a Brass Age (1992-94), az Oláh Kálmán Szextett (1993-98) és a Blacksmith Workshop (1999-2002) zenekaroknak. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, művészeti vezetője és szólistája 1998-tól 2005-ig. 2002-től tagja Dés László Szeptettjének és Horgas Eszter Class Jazz Band elnevezésű zenekarának, valamint az Emil.Rulez együttesnek. 2003-tól a Németh Gábor Project szólistája. 2005 októberétől a Modern Art Orchestra vezetője. 2006 februárjában megalakította saját kvártettjét Fekete-Kovács Kornél Quartet néven. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének 1995-től, a Kőbányai Zenei Stúdiónak pedig 1998 óta a tanára.

Pályája során olyan neves nemzetközi zenekarokban játszott, mint az IASJ Big Band Koppenhága, az EBU Big Band Amszterdam és Budapest, vagy a Brande International Music Workshop Orchestra, Dánia és az UMO Jazz Orchestra Finnország. 2001 őszén a Magyar Rádió képviseletében tagja a Finn-Magyar Jazz Műhely elnevezésű nemzetközi zenekarnak, 2002 februárjától szólistaként a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának delegáltja a Central European Jazz Connection elnevezésű nemzetközi együttesben.

Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a "Budapest Jazz Szvit" szerzője (amely az első Budapest Jazz Orchestra számára íródott darab). A magyarországi bemutató után, a szerző dirigálása mellett, az UMO Jazz Orchestra előadásában, Helsinkiben is bemutatásra került 2002 májusában. Ugyanebben a hónapban került sor Budapesten az EBU Jazz Orchestra előadásában Fekete-Kovács Kornél második egész estés, big band darabjának, A Vándornak a bemutatójára, amelyet a Magyar Rádió felkérésére írt. A darab később a Budapest Jazz Orchestra és David Liebman részvételével került lemezre (Human Circle/The Wayfarer, BMC CD 088).

Zsoldos Béla hangszerelője és szerzőtársa az Üstdobverseny jazz nagyzenekarra készült változatában. Szintén a Budapest Jazz Orchestrának írta Dedications című nagyszabású művét, amelynek 2005 márciusában volt a premierje. Karácsonyi Napló című szvitjét a Modern Art Orchestrával mutatta be 2005 decemberében. A Tölgy és Méh című egész estés szerzeményét Wallace Roney és a MAO mutatta be a MOL Jazz Fesztiválon Budapest 2006-on.

Legújabb ambíciói a szimfonikus zenekari hangzás felé mutatnak. A Fekete-Kovács Quintet Symphonic Project egy 90 perces zenei anyag, amely a kvintett és a Pannon Filharmonikus Zenekar által került bemutatásra 2008 áprilisában, majd a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2009 márciusában.

Hangszerelőként folyamatos résztvevője a magyar könnyűzenei és jazz életnek. Hangszerelőként jegyzett kiemelt produkciói: Jamie Winchester és Hrutka Róbert (Wood and Strings), Illényi Katica nagyzenekari produkciója, a Veszprémi Légierő Big Bandje, a Magyar Honvédség Központi Zenekara.

Számos hazai és külföldi fesztivál szereplője, olyan muzsikustársakkal, mint Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Herbie Mann, Merilyn Mazur, Kyle Gregory, Ray Anderson, Butch Lacy, Tony Lakatos, Mario Gonzi, Dés László, Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Gadó Gábor, László Attila, Balázs Elemér, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, Lakatos "Ablakos" Dezső, Kovács Gyula.

Szólistaként és stúdió zenészként több mint 100 különböző lemezen és számos koncerten működött közre a hazai zenei élet olyan ismert szereplőivel, mint Marton Éva, Presser Gábor, Horváth Charlie, Hrutka Róbert, Jamie Winchester, az Emil.Rulez, a Cotton Club Singers, Balázs Fecó, Hernádi Judit, Gerendás Péter, Zorán, a Mini, Tolcsvay László, a Jazz+Az, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

2003 és 2005 között a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a Szövetség big band szekciójának vezetője, illetve a Budapesti Big Band Találkozó alapítója, a rendezvény főszervezője 2001-től 2004-ig. 2005-től a Magyar Jazzművészek Társaságának tagja.

Díjak, elismerések
1993 Jazz Juniors Competition, Krakkó - Legjobb zenekar; Legjobb egyéni teljesítmény
2000 Arany Zsiráf-díj
2000 és 2004 Artisjus Zenei Alapítvány Díja
2002 eMeRTon díj: Az Év Zeneszerzője
2009 Liszt-díj
2022 Artisjus Előadóművészi Díj

Kiemelt kompozíciók
1999 Childhood Round 2000 part 1-2.
2001 Budapest Jazz Suite (jazz nagyzenekar)
2002 A Vándor (The Wayfarer) (jazz nagyzenekar)
2005 Zsoldos Béla/Fekete-Kovács Kornél: Üstdobverseny (jazz nagyzenekar)
2005 Dedications (jazz nagyzenekar)
2005 Jézus és a tanítványok (jazz kvartett és szimfonikus zenekar)
2005 Karácsonyi Napló (jazz nagyzenekar)

Kiemelt hangszerelések
There Will Never Be Another You (big band)
I'll Remember April (big band)
Don't Get Around Much Anymore (big band)
In A Sentimental Mood (big band)
Játék ĄAď hangra (big band)
Route 66 (big band)
This Masquarade (big band)
Let The Good Times Roll (big band)
Spinning Wheel (big band)
Love Is Stronger Than Pride (big band)
Son Of A Preacher man (big band)
Thriller (big band)
I Will Always Love You (big band)
Cantaloupe Island (big band)
Imagine (big band)
Ez játék (Cotton Club Singers) (big band)
The Man I Love (big band)
Fever (big band)
Twinkle, Twinkle Little Star... (big band)
Mercy, Mercy, Mercy (big band)
The Shepard (big band)

Fekete-Kovács Kornél aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek