BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Vukán György
Név: Vukán György
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1941
Hangszer: zongora
Együttes: Creative Art Trio/Class Jazz Band
 
1941. augusztus 21. Budapest - 2013. augusztus 12. Agárd

Kiváló zeneszerző és jazz-zongorista, a magyar jazzvilág egyik legsokoldalúbb egyénisége, a hazai szimfonikus jazz és a crossover egyik úttörője.

1960-ban, tizennyolc éves korában diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán is diplomát szerzett, egészen haláláig aktív fogorvosként is működött. Gyermekkora óta koncertezett, eleinte többnyire klasszikus zenei darabokkal, később főként mint jazz-zongorista. 1957-ben a keszthelyi Helikon ünnepségen zongora kategóriában első díjat nyert. 1965-től több alkalommal nyert díjat a Magyar Rádió jazz-versenyein.

1965 és 1980 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán tanított éneket, zeneszerzést, hangszerelést, e témákkal kapcsolatban könyveket is írt. 1969-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Tomsits Rudolf kvartettjével elnyerték a sajtó díját. 1980-tól 1990-ig Berkes Balázzsal és Kőszegi Imrével Supertrio néven léptek fel. 1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, melynek 1991-ig vezetője, zeneszerzője és karmestere volt. 1990-ben Berkes Balázssal és Balázs Elemérrel létrehozta a Creative Art Triót, mellyel nagy sikert arattak 1992-ben a sevillai világkiállításon. Ugyancsak 1991-ben nagy sikerű szólókoncerteket adott Japánban.

1992-ben ő vezette az EBU (European Broadcasting Union) Big Bandjének workshopját, melyben Európa tizenhét országának zenészei vettek részt. A műsoron nagy részben Vukán művei szerepeltek. 1996-ban Hollandiában a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen adott hangversenyét az év koncertjének választották. 1999 óta Horgas Eszter fuvolaművész állandó partnere. Tizenkét közös albumuk jelent meg, Gershwin, Chopin, Bach és Bernstein átiratokat készítettek, operaátdolgozásokat - Bohémélet, Pillangókisasszony, Porgy és Bess - adtak elő.

2000-ben megalapította a Septet formációt Balázs Elemérrel, Egri Jánossal és a Budapesti Saxophone Quartettel. Szakcsi Lakatos Bélával csaknem három évtizeden keresztül léptek fel duóban. Európa szinte valamennyi országában vendégszerepelt, 1983-ban és 1993-ban egy hónapos koncertkörutat tett az Egyesült Államokban. Olyan kiváló művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry és Kenny Wheeler.

Rendkívül sokoldalú zeneszerzői pályafutása során számos lemezt készített, komponált több mint 130 filmzenét (kettőt közülük Oscar-díjra is jelöltek), operát (Black Advent), 6 balettet, misét (szimfonikus zenekarra, kórusra és szólistákra), versenyműveket, 80 dalt (például Federico García Lorca és Pablo Neruda verseire), valamint 150 zsoltárt a capella kórusra. Számos tévéfilmhez, rádiójátékhoz és színházi előadáshoz írt kísérőzenét, Derby című balettjét a Magyar Állami Operaház több mint három éven keresztül játszotta.

Díjak, kitüntetések:
1962 Chopin-díj (Lengyelország)
1970 A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zeneszerzői díja
1978 Balázs Béla-díj
1981 A Magyar Rádió előadói díja
1990 Erkel-díj
1993 eMeRTon-díj
1996 Lyra Díj
1998 A Magyar Köztársaság Kiskeresztje
2000 Szabó Gábor-díj
2001 Huszka Jenő-díj
2002 Artisjus Díj
2012 Kossuth-díj

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek