BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Dudás Lajos
Név: Dudás Lajos
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1941
Hangszer: klarinét
 
1941. február 18., Budapest -

Dudás Lajos tanulmányait szülővárosában, Budapesten, a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte 1958 és 1963 között.

1963 után közel 10 éves szabadúszó zenei pályafutás következett, majd az 1970-es évek elején a Rajna parti Neusst válsztotta lakhelyéül, ahol hangversenyező művészként - és 2004-ig a helyi zeneiskola klarinét-szaxofon tanáraként is - működött. 1975 és 1985 között a neussi Rajna-vidéki Pedagógiai Főiskola docenseként oktatott.

Jazz- és popzenészi karrierje mellett klasszikus zenei szólistaként is számtalan alkalommal bemutatkozott, többek között Carl Maria von Weber Klarinétötösével, Sztravinszkij klarinét szólódarabjaival és nem utolsó sorban Alekszandr Glazunov altszaxofonra írt versenyművével (a Neussi Kamarazenekar kíséretében).

A 80-as évek atonális stílusát követően - melyet olyan lemezek fémjeleznek mint a "Detour", a "Monte Carlo" (Zoller Attilával közösen), a "CL4" és "Alte und Neue Wege" (Theo Jörgensmann-nal), valamint a "Mistral" - az elmúlt évtizedben Dudás visszatért az úgynevezett dallamosabb jazzjátékhoz, anélkül hogy összetéveszthetetlen stílusából bármit is veszített volna.

Húsz éve dolgozik együtt Philipp van Endert düsseldorfi gitárossal, közös duójukkal így számtalan koncerten léptek színpadra közösen.

Ritkábban nagyobb formációkban is találkozhatunk Dudás Lajossal. Először a Deutsche Kammerakademie szervezésében Neusser Zeughausban (Brückenschlag) mutatkozott be kvartettjével (Philipp van Endert - gitár, Martin Gjakonovski/Leonard Jones - bőgő, Kurt Billker - ütők), majd a Salzburger Jazzherbst meghívására két ütőhangszeres társával, Kurt Billkerrel és Jochen Büttnerrel lépett színpadra.

Több mint 50 LP-n és Cd-n szerepelt az évek során, számos rádió és TV-produkcióban működött közre, többek között olyan ismert jazz-muzsikusokkal, mint Tom van der Geld, Karl Berger, Albert Mangelsdorff, Gerd Dudek, Vitold Rek, Tommy Vig és Howard Johnson.

1982-ben a 11. Monacói Nemzetközi Jazz-zeneszerző Versenyen elnyerte az első díjat "Urban Blues" című művéért. 1992-ben a Kölni Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen elkészült "Concertino klarinétra és zenekarra" című művének felvétele.

1996-ban létrehozta a Neussi Jazz Koncert-sorozatot (Alten Ratssaal), ahol 2006-ig többek között az alábbi neves művészek szerepeltek: Joachim Kühn, Aki Takase, Wolfgang Lackerschmid, Markus Stockhausen, Ali Haurand, Gerd Dudek, Nils Wogram, Jiri Stivin, Barbara Dennerlein, Christoph Spendel stb.

Tanári pályájának lezárása óta a Bodeni-tó mellett, Überlingenben él.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek