BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
László Attila
Név: László Attila
Születési hely: Kaposvár
Születési dátum: 1953
Hangszer: gitár
Együttes: László Attila Band/László Attila Quintet
 
1953. július 10. Kaposvár

Gitáros, zeneszerző, a modern magyar jazz kiemelkedő képviselője.

Az építészmérnöki kar elvégzése után gitár tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz tanszakán kezdte Babos Gyula növendékeként 1977-ben. A jazz-konzervatórium elvégzése után élvonalbeli magyar együttesekben játszott. 1975-ben megalapította a Kaszakő nevű együttesét, melynek eredeti hangvételű zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen is rögzítették. 1980-tól 1988-ig a Magyar Rádióban dolgozott stúdiózenészként. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, amely hét éven keresztül működött. 1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és big bandjének vezetője. 1999-ben megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, amely tisztséget 2005-ig töltötte be.

1992-ben alakította meg saját együttesét, a László Attila Bandet, melynek stílusa a contemporary jazz-hez áll közel. A tagok valamennyien élvonalbeli zenészek, különböző zenei környezetből érkeztek: Oláh Kálmán zongorázik, Borbély Mihály szaxofonon és tárogatón játszik, Lattmann Béla basszusgitározik, Szendőfi Péter dobol. A zenekar eredeti hangvételű zenéjének nagy részét László Attila írja és hangszereli, a Once upon a time című lemezükön pedig Oláh Kálmán - a zenekar alapító tagja - jellegzetes kompozíciói is hallhatók. A László Attila Band 2004 januárjában amerikai turnén vett részt. Nyolc koncerten léptek színpadra az Egyesült Államok nagyobb városaiban, és egy olyan különleges hangversenyt is adtak, amelyen több, mint negyven ország ENSZ képviselői hallották zenéjüket.

Az elmúlt években egy újabb formáció alakult, a László Attila Quintett, melyben a dobokon Borlai Gergő játszik. Az együttes felvételei a Just Trust című lemezen jelentek meg. László Attila zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként folyamatosan együtt dolgozik Horváth Charlie-val. Az 1990-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa lemezek zenei anyagának elkészítésében meghatározó szerepet vállalt. Pályafutása során olyan neves zenészekkel muzsikált együtt, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Dave Friedman, Gary Willis, Bob Mintzer. László Attila szerzeményeit finomság, érzékeny harmóniavilág, pasztellszerű hangszerelés, ugyanakkor lendületesség és gazdag energia jellemzi.

Díjak, kitüntetések:

- 1996 Huszka Jenő-díj
- 1997 Artisjus-díj
- 1999 Szabó Gábor jazz életműdíj
- 2000 Weiner Leó-díj
- 2002 Artisjus előadói-díj
- 2003 Liszt Ferenc-díj
- 2010 Érdemes művész díj
- 2010 Magyar Jazz díj
- 2017 Artisjus-díj

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek