BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Oláh Dezső
Név: Oláh Dezső
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1986
Hangszer: zongora
Együttes: Oláh Dezső Septet/Bágyi Balázs New Quartet/Oláh Dezső Trió
 
Az 1986-ban született zongorista és zeneszerző Oláh Dezső a hazai 30 év alatti nemzedék egyik legkiemelkedőbb tehetsége. Klasszikus zenei tanulmányai után kezdett érdeklődni a jazz iránt, 2009 tavaszán kapta kézhez művész-tanár diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén.

2006-ban készítette első rádiófelvételét a Bartók Rádióban, ahol hangszerelőként is bemutatkozott. Fiatal kora ellenére már olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Berkes Balázs, Kőszegi Imre és László Attila.
Tagja a Böhm Triónak, a zenekar vezetőjével, Böhm Dániellel és Hideg Csabával közösen zeneszerzője volt Szabó Csilla Komoly Dolgok című filmjének.

Saját triója 2005 szeptemberében alakult. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött, bemutatkozott már a Művészetek Palotájában, a Merlin Színházban valamint a Thália Színházban is - utóbbi helyszínen Botos József vendégművésszel kvartetté kiegészülve adott koncertet.

Repertoárjukon első sorban jazz sztenderdek szerepelnek, de előadásukban nagy szerepet kap a kollektív improvizáció is. A trió mellett egy nagyobb, hét tagot számláló saját zenekart is vezet, amellyel fellépett többek között a Művészetek Palotájában megrendezett Jazz Showcase-en.

Oláh Dezső 2006-ban az Országos Jazz-Zenekari Versenyen a „Legjobb szólistának” választották, majd egy évvel később triójával ugyanezen a versenyen a „Legjobb zenekar”díját nyerte el. A Magyar Jazz Szövetség által évente megrendezett Jazz Combo Versenyen 2007-ben „Az év legjobb szólistája” díjat, majd 2008-ban „Az év legjobb zeneszerzője díjat” vehette át. 2009-ben részt vett a Nemzetközi Kodolányi Jazz Versenyen, továbbá jelölték a Művészek Magyarországért díjra, majd ugyanebben az évben személyében először vehette át jazz zenész a Junior Prima-díjat.

2009. március 15-én mutatták be Dreams From Hungary című darabját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 2010-ben a Magyar Rádió Zenekara Stephen D'Agostino vezényletével játszotta átiratát, amely a Heaven Street Seven zenekar egyik számából készült.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek