BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Balogh Kálmán
Név: Balogh Kálmán
Születési hely: Miskolc
Születési dátum: 1959
Hangszer: cimbalom
E-mail: cimbalom@mail.tvnet.hu
  gipsycimbalom@citromail.hu
Link: www.balogh-kalman.fw.hu
 
1959. január 18. Miskolc

Napjaink egyik legismertebb cimbalmosa. A világ számos pontján fellépett, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus- és jazz-zenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is.

11 éves korában kezdett cimbalmozni, első tanára nagybátyja, Balogh Elemér volt. Később Szöllős Beatrix, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gerencsér Ferenc növendékeként folytatta tanulmányait. Diplomáját 1980-ban szerezte meg cimbalom-szolfézs-énektanári szakon.

Pályafutásának kezdetén főleg népzenével foglalkozott. Szinte valamennyi magyar autentikus zenét játszó együttessel muzsikált már, többek között a Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Mákvirág, Muzsikás, Vízöntő, Zsarátnok, Vasmalom, Fonó és Üsztürü együttesekkel. Németországban több hónapig turnézott Kuti Sándorral és Budai Sándorral az André Heller által rendezett Magneten Cigány Showval, aminek ő volt a zenei igazgatója is.

A kortárs zene is hatással volt rá, többször koncertezett a Miskolci Új Zenei Műhellyel, a 180-as csoporttal és Márta Istvánnal. Fellépett különböző jazz formációkkal is, mint például BDS Collection (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Dés László), Improvocation (Arnie Somogyi, Tony Lakatos), Quartett B (Borbély Mihály), Dresch Quartett, Archie Shepp, Vukán György, Lakatos Ágnes, Budapest Ragtime Band. Kodály Háry János szvitjét olyan neves zenekarokkal adta elő, mint a brooklyni, a philadelphiai, a miami, a tallini, és a madridi szimfonikusok.

Balogh Kálmán 1985-ben elnyerte A Népművészet Ifjú Mestere címet, 1999-ben eMeRTon díjjal, 2005 decemberében Artisjus-díjjal, 2015-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki Lukács Miklóssal együtt, a Cimbalomduó tagjaként.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek