BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Horváth Balázs
Név: Horváth Balázs
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1976
  Zeneszerző
Link: balazshorvath.com
 
 
1976. március 6. Budapest

Zeneszerzői tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zeneszerzés szakán kezdte, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára, ahol Jeney Zoltán, Bozay Attila és Vajda János növendéke volt. 1999-ben diplomázott. Ugyanezen év szeptemberétől 2002-ig a Zeneakadémia Zeneszerzés DLA programjának doktorandusz hallgatója volt. 2002 szeptemberétől az Egyetem tanársegédjeként zeneszerzést, ellenpontot, zeneelméletet tanított. DLA fokozatát 2005. októberében szerezte meg.

1994-ben részt vett a Dr. Richard Cornell vezette Boston University Tanglewood Institute nyári kurzusán, 1997-ben pedig a Louis Andriessen vezette hollandiai 3rd International Young Composers´ Meetingen, Apeldoorn kurzusán. A szombathelyi Bartók Szeminárium rendszeres látogatója, ahol Brian Ferneyhough, Michael Jarell, Marco Stroppa, Denis Smalley és Szigetvári Andrea előadásait hallgatta 1996 és 1999 között, 2003-ban pedig a Szeminárium zeneszerzés programjának volt az asszisztense Michael Jarrell és Jonathan Harvey mellett. 2000 szeptemberében az Eötvös Péter vezette Stockhausen: Hymnen szeminárium előadásainak, próbáinak és a koncertnek volt a hallgatója.

1997-ben és 1999-ben második díjat nyert a Zeneakadémia zeneszerzés versenyén. 1999-ben 3. díjas lett a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet pályázatán. 1999-ben Idődalok c. darabja elhangzott Bostonban a 17. ALEA III Nemzetközi Zeneszerzés Versenyének döntőjében. 2000-ben Petrus-passio c. kórusműve nyert nívódíjat a törökszentmiklósi „Megváltás pályázaton”. 2002-ben Contraindications c. kamaraműve 2. díjat nyert a szegedi Vántus István Társaság zeneszerzői pályázatán. 2007-ben első díjat nyert POLY c. darabjával az ’In Memoriam György Ligeti’ zeneszerzői pályázaton Berlinben.

2009-ben az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájában BORROWED IDEAS c. művével második díjat nyert. 2011-ben a második Új Magyar Zenei Fórum döntőjében két műve is elhangzott. A (Tek)tonikust a kamarazenekari kategóriában 2., a Fausték az elvarázsolt kastélyban című darabot a nagyzenekari kategóriában 1. díjjal jutalmazta a zsűri.

Több művét bemutatták Magyarországon és külföldön egyaránt. Kompozícióit játszották a Budapesti Őszi Fesztivál, a Mini Fesztivál, az Új Magyar Művek Bemutatója, a Hommage a Bartók - Hangversenyciklus 2006, az amsterdami Gaudeamus Music Week, a Villeneuve-lez-Avignon-i 25. Centre Acanthes fesztivál, a szombathelyi Bartók Fesztivál, a Making New Waves, az ISCM World Music Days (Ljubljana, 2003; Göteborg, 2009) fesztiváljain, a londoni Music of Today, a Huddersfield Contemporary Music Festival, a FOCUS! 2007: The Magyar Legacy (New York) és a Music in Current (Tokyo) keretében.

Zeneszerzőként együtt dolgozott Eötvös Péterre, Fekete-Kovács Kornéllal, Rivka Golanival, Bársony Péterrel, Rácz Zoltánnal, Serei Zsolttal, Tihanyi Lászlóval, Vajda Gergellyel, Pierre-André Valade-dal, valamint az Amadinda Ütőegyüttessel, a Componensemble-val, a Concerto Budapesttel, az Ensemble Modernnel, a Göteborg Symfonikerrel, a Horvát Rádió Big Bandjével, az Intermoduláció Kamaraegyüttessel, a Modern Art Orchestrával, az MR Szimfonikusokkal és a Savaria Szimfonikus Zenekarral.

2003 novemberében a Huddersfield Contemporary Music Festivalon az UMZE Kamaraegyüttes (Nagy Zsolt vezényletével ) mutatta be a, MAGNETS IV (round and round) című darabját, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ megrendelésére komponált. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 2004-ben MAGNETS IV (round and round), 2007-ben Waiting for... c. darabjáért Istvánffy Benedek-díjjal jutalmazta.

2004 februárjában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mutatta be Gabrieli kommentárok című zenekari darabját, a koncert karmestere Kovács László volt. 2004-ben és 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a New York-i Juilliard School of Music közös projektjének szervezője, valamint egyik művészeti irányítója volt. A projekt keretében karmesterként is közreműködött.

2005. október 17-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében rendezett szerzői estjén hat kompozíciója hangzott el Vajda Gergely és saját vezényletével. A koncerten három ősbemutatóra is sor került.

2000-2002-ben Kodály Zoltán zeneszerzői ösztöndíjat kapott. 2001-től darabjait az Editio Musica Budapest (EMB), Zeneműkiadó Kft. jelenteti meg.

A kortárszenét játszó THReNSeMBLe alapítója és művészeti vezetője. Az együttes az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány kurzusainak gyakori rezidens együttese, míg Horváth Balázs az Alapítvány kuratóriumi tagja 2012 óta. Horváth 2019 óta az UMZE Egyesület elnöke.

2014-ben Gryllus Samuval létrehozta az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Budapesten.

Az utóbbi időben elsősorban a populáris és komolyzenei elemek ötvözése, valamint színházi jelenségek hangszeres zenébe történő integrálása érdekli.


Díjak, elismerések
2004 Istvánffy Benedek-díj
2007 Erkel Ferenc-díj
2007 Istvánffy Benedek-díj

lásd még: Horváth Balázs - karmester
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek