BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Moór Emánuel
Név: Moór Emánuel
Születési hely: Kecskemét
Születési dátum: 1863
  Zeneszerző
 
 
1863. február 19., Kecskemét - 1931. október 20., Mont Pélerin sur Vevey (Svájc)

Zongoraművész és zeneszerző. Tanulmányait Budapesten és Bécsben végezte. 1885 – 87 között Amerikában, majd Angliában és Németországban adott hangversenyeket (egy ideig Lili Lehmannal együtt).

Nevéhez fűződik a Duplex-Coupler Grand Pianoforte (más néven Pleyel-Moór-zongora) megszerkesztése. A hangszernek két, egymás fölött elhelyezett klaviatúrája és öt pedálja van, melyből kettő kopulázó, így az alsó klaviatúra hangjainak oktávjai is megszólaltathatók. Könnyíti a nagyobb fogások és oktávfutamok játékát, szélesíti a zongora dinamikai skáláját. A hangszert Moór és felesége, Winfried Christie 1928-ban Budapesten is bemutatták.

Főbb művei: Zenekari művek (szimfóniák, versenyművek stb.); kamarazene (vonósnégyes, hegedűszonáták stb.); zongoraművek; operák (Die Pompadour, Andreas Hofer, Hochzeitsglocken); mise, dalok stb.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek