Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

ESP Group


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1994

 
Az ESP Group 1994-ben alakult Gőz László és Erdélyi Péter vezetésével.
1996-ig a sextetként működő zenekar több magyarországi és külföldi fesztiválon vett részt, így 1994-ben az European Jazz Festivalon, a Tornacipős Fesztiválon, a World Music Festivalon. A 94-es budapesti Brecker Brothers koncert előzenekara volt az ESP. 1995-ben részt vettek az Bratislava International Jazz Festivalon. 1995-ben jelent meg az együttes első CD-je Waiting címmel, Dés László és Horváth Kornél közreműködésével. A lemez Erdélyi Péter, Dés László, Winand Gábor és Tóth István kompozícióit tartalmazza.

1999-ben a zenekar létszáma 4 főre csökkent (Erdélyi Péter - zeneszerző, billentyűs hangszerek; Gőz László - harsona; Studniczky László "Zsatyi" - basszusgitár; Gyenge Lajos - dob). Ez egyben a korábbi "world music"-hoz közel álló stílusuk átalakulását hozta magával. Az új formáció hangszerösszeállításából adódóan a harsona vezető szerephez jutott. Új zenei programjuk közelebb áll a ‘90-es évek jazz zenéjéhez. 1999-ben a zenekar elkészítette második lemezét Colours címmel. Az album zenei anyagával sikeresen mutatkoztak be a 99-es Frankfurti Könyvvásáron, valamint több német jazz klubban.
2001-ben jelent meg a harmadik lemezük, a Night Sounds, amelynek élő lemezbemutatója a Thália Színházban volt.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 ESP Group: Waiting Bouvard & Pécuchet VBP 033 Saját
1999 ESP Group: Colours BMC Records BMC CD 033 Saját
2001 ESP Group: Night Sounds BMC Records BMC CD 050 Saját
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD