Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Zámbó Jonatán


Zeneszerző

Születési hely
Születési dátum

 
Zámbó Jonatán tíz éves kora óta foglalkozik zenével, tanult hegedülni és brácsázni. 2011-ben nyert felvételt a Zeneakadémiára zeneszerző szakra. 2017-ben végezte el a Zeneakadémiát zeneszerzés szakon, Vadja János mentorálásával.

Szerzői tanulmányai után a tanárképzésben vett részt, jelenleg szolfézst, zeneelméletet, zeneszerzést is tanít mind intézményes, mind magánúton. Egyetemi éveim alatt is működtem zeneiskolai zongoratanárként, korrepetitorként; előbb a Péceli Zeneiskolában, majd a pesthidegkúti Kiss Zenedében; magántanárként több jelenlegi hallgatót is készítettem fel a zeneakadémiai felvételire szolfézsból, zeneszerzésből, zeneelméletből. Az oktatás mellett élete szerves részét képezi a komponálás is, szinte állandó jelleggel darab-ötleteken gondolkodik. Szerzőként abban hisz, hogy a jó darabok a lehető legtakarékosabb módon készülnek, és minden jó darab mögött van valamilyen ötlet, amelyet zenei történésekké alakítva, azokkal megtámogatva kompozícióvá alakul.

Kórusműveivel több versenyen is sikerrel szerepelt, ilyen volt 2014-ben a Vándor Kórus versenye (I. díj az A Nap fivérének imája című művéért), ugyanezen évben a Kórusok Éjszakájának pályázata (I. díj az Este van már című munkájáért), és 2016-ban a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és a Debreceni Egyetem közös, Gulyás György születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett versenye (I. díj a Ballada című művéért). 2017-ben az UMZF Zeneszerzőversenyen II. helyezést ért el Méditation című darabjával. 2018-ban III. díjat kapott a Zeneakadémia Arany János zeneszerzőversenyén a János pap országa című munkájáért.

2020-ban Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat nyert.
 
Cím Típus Dátum
...et creavit illum Szólóhangszerre 0
14 bagatell Kamarazene 2018
Adagio und allegro !meghatározása folyamatban 2019
Ave Maria Vegyeskarra 2014
Ballada Vegyeskarra 2016
Canon Duplex À 5 Sopra - Jesu, Der Du Meine Seele Szólóhangszerre 2014
Double Canon - hommage á Stravinsky Kamarazene 0
Este van már Vegyeskarra 2014
Fantasia sopra: Aus tiefer Not schrei ich zu Dir Szólóhangszerre 2013
Harmadik kantáta (A nap születése) Szólóhang(ok)ra és szólóhangszer(ek)re 0
Második kantáta (János pap országa) Szólóhang(ok)ra és szólóhangszer(ek)re 2018
Métamorphoses Kamarazene 2017
Ode to the West Wind Szólóhang(ok)ra és szólóhangszer(ek)re 0
Parthenia Szólóhangszerre 2023
Passacaglia-pavane Szólóhangszerre 0
Prelúdium és fúga Szólóhangszerre 2014
Pygmalion Vonószenekarra 2020
Rondo Szólóhang(ok)ra és kamaraegyüttesre 2018
T(rio) de Janeiro Kamarazene 2019
Valses mémorables Kamarazene 2022
Álomtündérek Vegyeskarra 2019