Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Láposi János


brácsa

Születési hely
Berettyújfalu
Születési dátum
1954
Együttes

 
Láposi János 1954. július 27-én született Berettyóújfaluban. A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdett brácsát tanulni. Középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában fejezte be 1972-ben. 1979-ben szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Székács János és Tóth Zoltán növendékeként.

1981-től 1995-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, 1995-től 1998-ig a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja. Zenekari tagként Magyarország valamennyi koncerthelyszínén, Európa számos országában, az USA-ban, Japánban és Brazíliában lépett fel.

Jelenleg a győri Széchenyi Egyetem Zenei Fakultásának és a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola brácsatanára, valamint óradíjasként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanít. 1982 óta tagja a Budapesti Vonósoknak.

Díjak, elismerések
2001 Bartók-Pásztory-díj
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Dukay Barnabás: A mélység színén
(Over the face of the deep)
BMC Records BMC CD 052
2020 Budapesti Vonósok 40
(Budapest Strings 40)
Budapesti Vonósok Alapítványa