Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szilvágyi Sándor


gitár

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1964

 
1964 - 2021

Szilvágyi Sándor 1964-ben született Budapesten. 1981-től Roth Edénél, 1985-től pedig Debrecenben Tokos Zoltánnál tanult, művésztanári diplomáját kitüntetéssel szerezte meg 1988-ban. 1994-97 között Bécsben szerzett koncertdiplomát, szintén kitüntetéssel; tanára Prof. Walther Würdinger volt. Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint A. Carlevaro, C. Costsiolis, I. Suzuki, W. Lendle és O. Assad.

1989 óta tanított gitárt zeneiskolákban, 1990-97 között a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán, 1996 óta pedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban oktatott. 2002 óta volt gyakorlatvezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2009-től tanársegéd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Mesterkurzust tartott Németországban, Izraelben, valamint hazai fesztiválokon, zenei rendezvényeken. Budapesti szaktanácsadóként a Magyar Gitárosok Egyesületét képviselte a Magyar Zenei Tanácsban. Minden évben továbbképzést szervezett és vezetett gitártanárok részére.

Rendszeresen fellépett Magyarországon és külföldön (Bath, Berlin, Belgrád, Bratislava, Delhi, Bécs, Zágráb) szólistaként és kamaramuzsikusként is, játszott a Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumon és az esztergomi Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztiválon; utóbbi kuratóriumának is tagja volt. Rendszeres kamarapartnere volt Matuz Istvánnak és Gyöngyössy Zoltánnak. Közreműködött a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az UMZE, az Intermoduláció és a Componensemble hangversenyein. A gitár mellett mandolinon is gyakran játszott többek közt Jeney Zoltán, Kurtág György, Gustav Mahler és Pierre Boulez kompozícióiban. Kiemelt szerepet kapott előadói tevékenységében a 20. századi, illetve kortárs zene, azon belül is a hazai szerzők művei. Magyar gitárosként elsőként játszotta Kurtág György Grabstein für Stephan, Pierre Boulez Le Marteau sans maître és Arnold Schönberg Serenade című művének gitárszólamát. Számos rádió- és TV-felvétel őrzi játékát, 1994-ben szólólemeze is megjelent.

Díjak, elismerések
2006 Artisjus-díj
2007 Liszt Ferenc-díj