Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Nagy Ferenc


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1935

 
Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Tanárai Sugár Rezső, Sándor Renée és Vásárhelyi Zoltán voltak. Karmesteri pályáját a Honvéd Művészegyüttesnél kezdte 1959/60-ban, majd a budapesti Petőfi Színház karigazgatója és karmestere volt 1960 és 1964 között. Ezután Pécsre került, ahol a Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsi Balett és a Pécsi Filharmonikus Zenekar zeneigazgatójaként működött. 1970-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, ahol azóta is dolgozik.
Hazai karmesteri tevékenysége mellett többször fellépett külföldön is (Moszkva, Leningrád, Berlin, Drezda, NSzK, Svájc, Olaszország, Bergeni Fesztivál). Több nyáron át vezényelt koncerteket az Assisi Fesztiválon, és ugyanitt 1988 nyarán karmesteri mesterkurzust vezetett. Operaházi munkájával párhuzamosan mindig foglalkozott pedagógiával is. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint az Állami Balettintézet zenei tanszékének vezetője.

Díjak, elismerések
1982 Liszt Ferenc-díj
1997 Komor Vilmos-emlékplakett
1999 Oláh Gusztáv-emlékplakett (színpadi)