Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Baross Gábor


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1930

 
1930. július 17. Budapest - 2009. január 23.

Baross Gábor 1930. július 17-én született Budapesten. A Bartók Béla Szövetség karnagyképzőjébe járt Vásárhelyi Zoltánhoz, ugyanitt zeneszerzést tanult Sugár Rezsőnél és Geszler Györgynél. Az Eötvös Lóránt Tudományegyetem diákjaként 1948-ban megalapította az egyetemi Bartók Kórust, 1957-ben pedig az Egyetemi Koncertzenekart, amelyeket azóta is vezetett. Jogi diplomáját 1952-ben szerezte meg.

1953 és 57 között az Állami Nép Együttes korrepetitora és karmestere, majd a zenekar művészeti vezetője, 1964-től az ELTE művészeti vezetője volt. Baross Gábor nagy figyelmet szentelt a XX. századi zenének, számos magyar és külföldi kompozíció ősbemutatóját vezényelte. Zeneszerzőként jelentősek a Magyar Rádió és Televízió számára készített népdalfeldolgozásai.

1990-től haláláig a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke volt. Tagja volt az Europa Cantat (EFYC - European Federation of Young Choirs) elnökségének, az Europa Cantat Zenei Bizottságának, 1996-ban az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) alelnöke lett.

Baross Gábor fontosnak tartotta az „értő közönség” kinevelését, igyekezett „a művészet áramába bevonni a közönséget”. Művészetét számtalan rádió- és tv-felvétel, három hanglemez és hét CD örökítette meg.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bartók Béla Énekkara és Koncertzenekara dirigensét életének 79. évében, 2009. január 23-án érte a halál.

Díjak
1971 Liszt Ferenc-díj
1980 Érdemes Művész
2004 Kiváló Művész